Rafalska: Brüsszelben nincs lehetőség észérveken alapuló vitára

Rafalska: Brüsszelben nincs lehetőség észérveken alapuló vitára

Elzbieta Rafalska, európai konzervatívok lengyel képviselője, a Jog és Igazságosság politikusa, (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Elzbieta Rafalska, az európai konzervatívok lengyel képviselője, a Jog és Igazságosság politikusa, volt lengyel családügyi miniszter azon képviselők közé tartozik, akik a május 12-i, Magyarországról, illetve a magyarországi koronavírus elleni törvényről szóló vitán hazánk mellett emeltek szót. Úgy érezte, hogy az Európai Parlament mindent, akár a legkisebb ürügyet is keresi arra, hogy Magyarországot támadja, hasonlóan Lengyelországhoz.

Az Európai Parlamentet jól ismerő Schöpflin György történész, volt képviselő fogalmazott úgy, hogy az európai baloldal szertartásosan támadja Magyarországot és Lengyelországot az Európai Parlament LIBE Bizottságában, mert – ahogy fogalmazott – nem tudják elviselni, hogy ebben a két államban jobboldali kormány van hatalmon.

Elzbieta Rafalska, az európai konzervatívok lengyel képviselője, a Jog és Igazságosság politikusa, volt lengyel családügyi miniszter azon képviselők közé tartozik, akik a május 12-i, Magyarországról, illetve a magyarországi koronavírus elleni törvényről szóló vitán hazánk mellett emeltek szót.

A vita ellenséges és kifogásolható volt 

„A vita hangnemét rendkívül ellenségesnek és kifogásolhatónak tartom, annak ellenére, hogy ott tér nyílhatott volna a párbeszédre”– mondta Elzbieta Rafalska az európai konzervatívok lengyel képviselője a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Hozzátette, ehelyett sajnos Magyarország ellen egy politikai és tisztán ideológiai jellegű támadás folyt, amely nem hagyott teret érdemi vitára, érdemi hozzászólásokra.

Elmondta: úgy érezte,  az Európai Parlament mindent, akár a legkisebb ürügyet is keresi arra, hogy Magyarországot támadja, hasonlóan Lengyelországhoz.

Lengyelországot is támadják 

Hírdetés

Ezen a héten a LIBE Bizottságban Lengyelország volt a téma. Az igazságügyi reformról beszéltek, és a többség ott is a jogállamiság sérülését sulykolta hasonló hangvételben.

Elzbieta Rafalska ezen az ülésen is részt vett. Elmondta, ezen a vitán is a megfogalmazott vádak nem valóságos érveken, nem a valós jogi helyzeten alapultak.

Hozzátette, ez is egy újabb próbálkozása volt az Európai Parlamentnek arra, hogy támadják Lengyelországot, ahogy Magyarországot is támadni szokták.

Nincs lehetőség észérveken alapuló vitára az Európai Parlamentben 

A beszélgetés során kitért arra is: úgy látja, jelen helyzetben nincs lehetőség az észérveken, a valós bizonyítékokon alapuló vitára az Európai Parlamentben. Hozzátette, szilárd meggyőződése volt, hogy a koronavírus-világjárvány arra fog kényszeríteni mindenkit, hogy érdemi megoldásokat keressen, de végül ez az alkalom is csupán arra szolgáltatott lehetőséget, hogy Magyarországot ostorozzák az Európai Parlamentben.

Elmondta, a magyarországi járványügyi intézkedésekről szóló európai parlamenti vitán nem esett szó például arról, hogy milyen hatásai vannak a magyarországi intézkedéseknek a koronavírus elleni harc eredményességére nézve, csupán ideológiai érvekre szorítkozott a legtöbb felszólaló és a jogi intézkedéseket támadták.

Bocsánatkérésre nem számíthatunk 

Azt is elmondta, hogy szerinte azoknak az európai parlamenti képviselőknek, akik támadták Magyarországot, bocsánatot kellene kérniük a magyar politikusoktól, így Orbán Viktor miniszterelnöktől is, miután értesültek arról, hogya magyar kormány kész visszavonni a speciális jogköröket. Hozzátette, azonban erre sajnos nem lát esélyt.

Elmondta, a parlamenti vita során beszélt arról, hogy a vészhelyzetet a magyar parlamenti sürgősségi eljárásban visszavonhatja, de ezeket az érveket senki nem vette komolyan. Kihangsúlyozta: a bocsánatkérésnek a legközelebbi vitában el kellene hangzania, mert a Magyarországhoz való, ilyen hozzáállás teljes mértékben tisztességtelen és nélkülöz minden becsületességet.

Több közös nevező

„Úgy gondolom, hogy több közös nevező is van a két ország között. Ilyenek például a közös értékek” – mondta. Hozzátette, a lengyeleknek igazán örömteli érzés, hogy Brüsszelben, az uniós intézményekben nem érzik magukat egyedül, amikor a konzervatív értékek védelmében kell felszólalniuk. Azt is elmondta, amíg családügyi miniszterként tevékenykedett, a magyar családpolitikát egyfajta viszonyulási pontnak, inspirációs forrásnak tekintette.

Továbbra is nagyra értékeli a jól működő kapcsolatot Novák Katalin államtitkárral – zárta gondolatait Elzbieta Rafalska.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »