Rafaelék bunyóját felvették a siófoki kamerák

Rafaelék bunyóját felvették a siófoki kamerák

A rendőrség továbbra is keres két férfit, aki ellen elfogatóparancs van érvényben egy hétvégi siófoki tömegverekedés miatt – közölte Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes sajtófelelőse szerdán az MTI-vel.

A rendőrség csoportosan elkövetett garázdaság gyanúja miatt rendelt el nyomozást a siófoki Petőfi sétányon vasárnap hajnali 3 órakor történtek miatt, a verekedésben ketten megsérültek. A bunyóról mi is beszámoltunk hétfőn.

Kezdetben három férfi ellen adtak ki körözést, ezt időközben kettőre csökkentették. Ennek okáról a rendőrségi szóvivő a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni. Továbbra is keresik az enyingi 33 éves Kolompár Csabát és 35 éves Rafael Andort.

Segít a kamerarendszer

Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere az MTI-vel azt közölte, a Petőfi sétányon és a Nagystrandon június közepén próba jelleggel bevezetett új biztonsági rendszer a rendőrségi és egyéb visszajelzések szerint jól vizsgázott az első hétvégéjén, annak csak az egyik eleme volt a tömegverekedés megfékezése és az érintettek azonosítása.

Kifejtette: az elmúlt években a sétányon – különösen éjfél után – elképesztő állapotok uralkodtak randalírozással, bűncselekményekkel, ezért a korábbiaknál hathatósabb intézkedésre volt szükség. Idén a város rendezvényterületté nyilvánította a sétány frekventált részét és a Nagystrandot, képzett, minden engedéllyel rendelkező biztonsági szakemberekre bízva az ellenőrzést és a rend fenntartását.

Technikai fejlesztés is történt, így az érintett terület minden pontján biztonsági kamerák rögzítik a történteket, kiváló képminőségben. Az információk szerint enyingiek által kirobbantott hétvégi tömegverekedés minden apró részlete is jól kivehető a felvételeken – tette hozzá.

Hírdetés

A polgármester kiemelte, hogy a biztonsági személyzet azonnal reagált és a rendőrség is perceken belül a helyszínre ért.

Az új rendszer eredményességét mutatja az is, hogy míg az előző év hasonló időszakában harmincnyolc regisztrált bűncselekmény történt a területen, addig az idén csak három, és az elkövetőket azonnal azonosították. Egyet közülük már el is ítéltek kifosztásért, két nő ellen eljárás folyik zsebtolvajlásért, a tömegverekedés felelősei ellen pedig elfogatóparancs van érvényben – ismertette.

Egész nap nézik az élőképet

Schőn Péter, a siófoki szórakozónegyed biztonsági vezetője az MTI-nek arról számolt be, hogy a kamerák felvételeit egy irányítóközpont és a rendőrség is egész nap figyeli, a biztonsági szakemberek pedig este 6 és reggel 6 óra között teljesítenek szolgálatot civilben és egyenruhában egyaránt.

Hozzátette: a felügyeletet a fesztiválterületekre vonatkozó jogszabályok alapján végzik, ami lehetővé teszi közbiztonságra veszélyes tárgyak – köztük üvegek – elvételét is, továbbá az emberek ruházatának, táskájának szúrópróbaszerű vizsgálatát. A vendéglátósok biztonsági személyzetén túl több tucat biztonsági őr teljesít szolgálatot, igazodva a forgalom nagyságához.

Az első hétvégén már több olyan rendbontást is megelőztek, amely súlyosabb következményekkel járhatott volna, és másodpercek alatt beavatkoztak a kirobbant tömegverekedésbe is – közölte a biztonsági vezető. Jelezte: a komplex biztonsági szolgáltatások érdekében a területen információs pontok, ingyenes csomagmegőrzők és egészségügyi szolgálat is működik.

A vasárnap hajnali siófoki esetről beszámoló lapok utaltak arra, hogy annak idején az úgynevezett enyingi banda tagjai voltak érintettek a Cozma-gyilkossághoz vezető tömegverekedés kirobbantásában és 2008 nyarán egy siófoki megfélemlítő felvonulásban is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »