Radnóti-emlékest a versvándorral Nagykaposon

Radnóti-emlékest a versvándorral Nagykaposon

A holokauszt és Radnóti Miklós halálának 80., a költő születésének 115. évfordulója alkalmából Magyarország Kassai Főkonzulátusának támogatásával Tóth Péter Lóránt Pro Cultura Hungarica-díjas és Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett versvándor idén a „Lélek vagyok, élni szeretnék!” című összeállításával járja Felvidék városait. Megható előadásával október 15-én érkezett meg a Nagykapos és Vidéke Társulás szervezésében a nagykaposi Magyar Közösségi Házba. Az előadás előtt dr. Hetey Ágota kassai főkonzul mondott köszöntőt.

A versvándor bő egyórás előadása Radnóti Miklós utolsó hónapjait elevenítette fel Kőszegi Ábel „Töredék” című munkája, a Bori notesz és a költő más versei alapján.

A Bori notesz és a sokat megjárt Radnóti-zászló (Fotó: Vályi Edit/Felvidék.ma)

Műsorából rendhagyó irodalomórához hasonlóan nagyon sokat megtudhattunk a zsidó származású magyar költő életének utolsó szakaszáról – verseken, monológokon és magyarázaton keresztül ismerhettük meg Radnóti Miklós életét a munkaszolgálatra való elindulásától (1944 májusa) a november 9-én bekövetkezett haláláig.

Mindeközben pedig felhangzottak a lágerben és az erőltetett menet során megírt fájdalmasan őszinte verssorai hazaszeretetről, meg nem alkuvásról, szerelemről, küzdeni tudásról, élni akarásról.

Több más vers mellett a Hetedik ecloga, a Levél a hitveshez, a négy Razglednica és a Nem tudhatom sorait is hallhatta a közönség.

Az érdeklődő közönség soraiban ott voltak az Erasmus program határon túli résztvevői is (Fotó: Vályi Edit/Felvidék.ma)

Hírdetés

Az előadás során a Bori notesz másolata mellett mindvégig központi helyen volt a Radnóti arcképét és egy térképet ábrázoló zászló is, melynek segítségével nyomon követhette a közönség Radnóti Miklós és a munkaszolgálatosok három országon át (Szerbia, Horvátország, Magyarország) vezető utolsó menetét Bortól Abda községig.

A zászló fontos eleme volt Tóth Péter Lóránt 2019 őszén véghezvitt erőltetett menetének, a versvándor ugyanis 5 éve teljesítette önmagának tett ígéretét és Radnóti nyomába szegődve végiggyalogolta a munkaszolgálatosok útját.

Dr. Hetey Ágota kassai főkonzul köszöntője (Fotó: Vályi Edit/Felvidék.ma)

A 850 kilométeres utazásról Radnóti nyomában címmel készült dokumentumfilm, mely 2020-ban a Duna Televízió által meghirdetett Kós Károly Nemzetközi Televíziós és Rádiós Szemlén megosztott első díjat kapott. Az előadás végén a közönség erről az útról is hallhatott néhány perces képes élménybeszámolót.

A versvándor nagykaposi előadásának fontos üzenete volt a ma is háborúk árnyékában élő, a közönyösséghez és az online tér névtelenségéhez hozzászokott mai kor embere számára: a béke tünékeny dolog.

Dolgoznunk és cselekednünk kell megőrzéséért. A magunk módján egy kicsit mindannyian jobbá tudjuk tenni a világot…

(Vályi Edit/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »