Radiokatív felhők vonultak át Európa felett

Radiokatív felhők vonultak át Európa felett

Szeptember utolsó hetében egy nukleáris baleset történhetett. A nukleáris biztonsággal foglalkozó francia IRSN szerint az kizárható, hogy a baleset egy atomreaktorban történt volna, valószínűbb, hogy nukleáris üzemanyagot kezelő telepen vagy nukleáris medicinával foglalkozó helyszínen történhetett a katasztrófa.

Az elmúlt hetekben radioaktív felhő vonult át Európán, amely arra enged következtetni, hogy a baleset az időjárási viszonyokat is figyelembe véve a legvalószínűbb, hogy az Urál-hegységtől délre, a hegység és a Volga-folyó között történhetett egy orosz vagy kazahsztáni nukleáris létesítményben – írta a Reuters.

Hírdetés

Jean-Marc Peres, az IRSN igazgatója a Reuters hírügynökségnek azt mondta: az orosz hatóságok arról tájékoztatták őket, hogy területükön nem tudnak balesetről. A francia intézet a kazah hatóságokkal még nem vette fel a kapcsolatot.

Peres elmondta, hogy az elmúlt hetekben több európai nukleáris biztonsági intézet is nagy mennyiségű ruténium 106 izotóp jelenlétét mérte, ami a természetben nincs jelen. Az IRSN becslései szerint, ha ilyen mennyiségű sugárzó anyag szabadulna ki Franciaországban, az több kilométeres körben szükségessé tenné az emberek evakuálását.


Forrás:zoldvalasz.hu
Tovább a cikkre »