Radikálisok bírálják Toroczkaiék sietős pártalapítását

Alighogy párttá alakult a Mi Hazánk Mozgalom, több ismert egykori jobbikos bíráló véleményt fogalmazott meg az új nemzeti radikális pártról. A három megszólaló – Gaudi-Nagy Tamás, Hunyadi Gábor és Rubi Gergely – szerint nem a Mi Hazánk által kitűzött célokkal van a baj, hanem az általuk elsietettnek tartott pártalapítással.

– A hazafias mozgalomnak elsődlegesen önrendelkezése visszaszerzésére, cselekvő hazafiságra és nem egy újabb pártra van szüksége – írta a Mi Hazánk párttá alakulásáról szóló elemzésében Gaudi-Nagy Tamás.

A nemzeti jogvédő, a Jobbik egykori országgyűlési képviselője fenntartásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy miközben sokakkal együtt ő már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet arra, hogy „a Jobbik vonaista vezetése a nemzeti radikális mozgalom árulójává és az általuk elnyert jelentős források élősködőjévé vált” és elárulta az eredeti értékeket, most azok kezdeményezik a zászlóbontást és diktálják a ritmust, akik egészen eddig a Jobbik keretei között maradtak különböző megfontolásokból.

Gaudi-Nagy szerint a nemzeti radikális mozgalom jövőjéről szóló döntés nem pusztán azok joga, akik eddig még kibírták a Jobbikon belül.

– Ott vannak azok, akik már sokkal korábban felismerték a jobbikos tévutat, és hamarabb váltak ki vagy hamarabb távolították el őket vadhajtásokként, illetve azok is, akik soha nem voltak tagjai vagy szövetségesei a Jobbiknak, de mindig is a nemzeti ellenállás élvonalában álltak – mondta a jogvédő, aki szerint minderről közösen kell dönteniük, türelmes és értelmes „nemzeti radikális konzultáció” kell az irányadó, megbízható és bizonyított személyek konszenzusa alapján, gondos tervezést és építkezést követően. – A kapkodás nem szerencsés – tette hozzá.

Hunyadi Gábor, a Jobbik egykori jogásza, az Országos Választási Bizottság volt jobbikos delegáltja a Pesti Srácoknak beszélt Toroczkai új pártjáról.

– Az igazi nemzeti radikálisoknak nem túl hitelesek azok a személyek, akik 2018-ig kitartottak a Jobbik mellett, és elhamarkodottnak tartom a Mi Hazánk Mozgalom pártalapítását – fogalmazott Hunyadi, aki hozzátette, ezzel nem arra céloz, hogy Toroczkai László hiteltelen, ám ő egyedül nem jelenítheti meg a radikális oldalt.

Az új mozgalom vezetője elvbarátaival is vitába kerülhet Fotó: Kurucz Árpád

A volt politikus, egyetértve Gaudi-Nagy Tamással, arról is beszélt, önjelölt vezetőkre nincs szükség, és a mostani Jobbikból kiugrók bocsánattal tartoznak azoknak, akik már évekkel ezelőtt látták a párt árulását.

Hunyadi felidézte, a néppártosodásnak nevezett folyamat emlékei szerint 2011-ben kezdődött. Már akkor látni lehetett, hogy a Vona Gábor–Szabó Gábor duó „magasról tesz” a nemzeti radikalizmusra, ezért 2012-ben Lenhardt Balázzsal és Apáti Istvánnal együtt összefogtak, hogy megállítsák Vona ámokfutását. Elindultak az akkori tisztújításon alelnökjelöltekként, ám Vonáék ugyanazt a lejárató kampányt folytatták ellenük a belső fórumokon, amit néhány hete az elnökségért induló Toroczkai ellen.

Hírdetés

– A Jobbik szép lassan fölmorzsolódik – vélekedett Hunyadi, aki szerint Sneider egy „senkiházi köpönyegforgató, áruló, Vona bábja”.

Rubi Gergely az Echo TV-ben elemezte a Jobbik szétesését. A korábbi képviselő azt mondta, a párt komoly veszteségeket szenvedett el, sokan a kilépők közül már csak becsületből csinálták végig a választási kampányt. – Nekünk az a legfontosabb, hogy a magunkfajtákat magunk köré gyűjtsük, megpróbáljunk egy új politikai irányzatot vinni, és visszavenni azt a jobboldalt, amit majdnem mi uraltunk.

A Jobbik nem gondolja, hogy szakadna a párt

A Jobbik stabil és nem okoznak gondot a kilépések – mondta a párt egyik országgyűlési lépviselője, két nappal azután, hogy a Jobbikból kizárt és kilépett politikusok hivatalosan is útjára indítottak egy új mozgalmat. Ander Balázs jobbikos képviselő szerint nem okoz gondot a pártnak a Toroczkai László-féle új mozgalom. Ennek azonban némileg ellentmond, hogy Toroczkai László már a Jobbiknak járó állami támogatás egy részét is követelné – hangzott el az M1 Híradójában.

A Mi Hazánk Mozgalom egy politikai űrt töltene be Toroczkai László alapító szerint. A Jobbik volt alelnöke szerint amúlt szombaton életre hívott mozgalom hamarosan párttá alakul. Terveik szerint már a jövő évi Európai Parlamenti és önkormányzati választáson is elindulnak.

A lehetséges párttagok már meg is vannak. Ők azok, akik a hétvégi ásotthalmi zászlóbontó rendezvényen összegyűltek. A Mi Hazánk Mozgalomhoz csatlakozott az ex-jobbikos Dúró Dóra és férje, a Jobbik egykori alelnöke, Novák Előd. Jelen voltak még a Jobbik csalódott szimpatizánsai is, sőt olyan politikusai, akik korábban a párt színeiben nyertek választást.

Pongrátz András 1956-os forradalmár egy lyukas, nemzetiszínű zászlóval kezében a Mi hazánk mozgalom zászlóbontó nagygyűlésén Ásotthalmon 2018. június 23-án (MTI-fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

A Jobbikban a tisztújító kongresszus után indult meg a kilépési hullám, ami Toroczkai László kizárása után csak fokozódott. Már akkor egyre többen kezdtek el beszélni a pártszakadásról. Juhász Szilárd, a Jobbik Heves megyei szervezetének volt alelnöke úgy ítélte meg a helyzetet, hogy a zászlóbontó rendezvény után újabb kilépési hullám fog megindulni.

A mandátumokat követeli a párt

Az ásotthalmi zászlóbontó gyűlés után már nemcsak volt jobbikosok, hanem politikai elemzők is a pártszakadásról beszéltek. A Jobbik szerint ugyanakkor a pártot sem a kilépések, sem a saját magukat feloszlató szervezetek, sem a Toroczkai-féle Mi Hazánk Mozgalom nem tudja megingatni. Ander Balázs jobbikos országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: „én magam is ismerek olyan embereket, akik elhagyták a Jobbikot. Tudunk olyan szervezetekről amelyek feloszlatták magukat, vagy amelyek kompletten álltak az új mozgalom, új párt mögé, viszont azt kell mondjam, hogy a párt helyzete ilyen formában stabil” – mondta Ander Balázs.

Bár a frakciótagok szerint a Jobbik stabil, a pártvezetés a kilépések miatt egy közleményben szólította fel a pártból kilépő tagokat mandátumuk visszaadására, akár a 2014-es önkormányzati, akár az idei országgyűlési választáson szerezték azt. Erre válaszul Toroczkai László azt közölte: senkinek nem szabad visszaadnia mandátumát. Sőt jelezte: azt kéri a Jobbiktól, hogy a párt ossza meg az állami támogatását a Mi Hazánk Mozgalommal – a Jobbik országgyűlési képviselője erre úgy reagált: ők nem adnak pénzt Toroczkai Lászlóéknak.

Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere, a mozgalom alapítója (j), Dúró Dóra korábbi jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselő és Novák Előd volt jobbikos országgyűlési képviselő (b2) a Mi hazánk mozgalom zászlóbontó nagygyűlésén Ásotthalmon 2018. június 23-án (MTI-fotó: Kelemen Zoltán Gergely)


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »