Rácsapna Orbán vejének kezére az LMP

Az LMP kilencpontos antikorrupciós törvénycsomagot nyújt be kedden az Országgyűlésnek – közölte Schiffer András, az ellenzéki párt társelnök-frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján még délelőtt.

Az LMP-s politikus értékelése szerint korrupció nélkül lenne lehetőség a szociális és közszféra béremelésére.

A – már korábban is benyújtott – javaslatok között szerepel a lobbizás nyilvánossága, azaz az állami vezetők kötelesek lennének számot adni a nagytőkésekkel folytatott egyeztetéseikről. A Simon-ügyre visszautalva Schiffer András azt is javasolta, hogy a pénzmosás elleni törvényben minden hazai politikust kiemelt közszereplőként rögzítsenek és számláikat vizsgálhassa a pénzintézet és a felügyelet.

Teljesen kizárnák az offshore cégeket

Az ellenzéki politikus a jogi és gazdasági offshore teljes tilalmát szorgalmazta azt kérve: költségvetési szerv, az államháztartás alrendszereibe tartozó szervezetek, cégek ne köthessenek offshore cégekkel szerződést, továbbá állami vezetők, kormánytisztviselők ne lehessenek „offshore-lovagok”.

Hírdetés

Teljes transzparencia

Az LMP a határidő után nyilvánosságra hozná az állami, illetve önkormányzati pályázatok teljes anyagát, így például a földbérleti, koncessziós és uniós pályázatok dokumentumait. Ha ezt megszegné a kiíró, akkor az a szerződés érvénytelenségét jelentené a párt elképzelése szerint.

A javaslatok között szerepel a közérdekű bejelentők védelmének szigorítása, továbbá az is, hogy legyen büntetőjogi következménye egy miniszterre vagy polgármesterre nézve, ha elmulasztja közzétenni a közérdekű adatokat.

Véget vetnének a tiborcok korának

Schiffer András arról is beszélt, hogy száműznék az állami vezetők rokonait a közbeszerzésekből és egyértelműen összeférhetetlen lenne az is, hogy egyazon érdekcsoport megjelenik egy pályázat kiírói és pályázói oldalán is. Emellett a frakcióvezető azt is követelte: a parlament alkosson törvényt a kötelező vagyonosodási vizsgálatról, s azok eredményeit tegyék közzé.

Ismert, a közelmúltban nyomtak át a parlamenten egy törvényt, mely visszamenőleges hatályú és lex Tiborczként híresült el, utalva ezzel a kormányfő vejére, aki cégével rengeteget kaszált állami megbízásokon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »