Rács mögé kerültek a migránsokat lázító civilek

Bűnpártolás vádjával őrizetbe vettek öt külföldit Törökországban, köztük egy német és egy francia állampolgárt is – számolt be róla a helyi Daily Sabah.

A hírportál rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta: a hétfőn lekapcsolt civilek szír menekülteket biztattak arra, hogy lépjék át Törökország és az Európai Unió határát

Ráuntak Isztambulra

Hírdetés

Vasárnap estig mintegy 3 ezer menekült várakozott Isztambul fő buszpályaudvarán. A határon már a korábban érkezett ezrek próbálnak az EU területére bejutni.

A fővárosban tartózkodók egy része – egy nagyjából 500 fős csoport – megunta a veszteglést, és gyalog indult meg az EU-s Görögországgal és Bulgáriával határos Erdine tartomány felé, ám a rendőrség begyűjtötte őket.

Aktivisták működésben

A vád szerint a már említett gyanúsítottak ezen menekültek egy részének segítettek elkerülni a hatósági intézkedéseket. A német állampolgárságú Nora S., a francia Charlotte L., és a szíriai Adalszalam S., Ali F. és Mohammed F. ráadásul állítólag a török rendőrök ellen is lázították, és a velük való együttműködés megtagadására uszították a menekülteket, valamint arra biztatták őket, hogy gyalog induljanak meg Erdine felé. Mi több: a német és a francia aktivista állítólag szerepet vállalt a 2013-as Gezi parkbeli kormányellenes tüntetésekben is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »