Rács mögé kerülhet Gaudi-Nagy Tamás

„Eldöntöttem: mivel nyilvánvaló justizmordról van szó, ezért nem kívánom megfizetni saját forrásból a pénzbüntetést, inkább leülöm a befizetés elmaradása esetén kiszabandó 200 nap fogházbüntetést” – írta ki kedden közösségi oldalára Gaudi-Nagy Tamás volt jobbikos képviselő, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője, akit november 7-én ítélt jogerősen háromszázezer forintos pénzbüntetésre a Fővárosi Törvényszék.

A büntetőeljárás egy ügyésznő feljelentésére indult, miután Gaudi-Nagy több fórumon – többek között a Hír TV műsorában is – azzal vádolta őt, hogy abortuszba hajszolta a 2006. őszi zavargások egyik gyanúsítottjának várandós párját, B. Líviát. A politikus-jogász szerint az akkor még vádhatósági titkár H. Gabriella telefonon hívta fel az őrizetbe vett B. Richárd feleségét, és olyan megjegyzéseket tett, hogy a családapa nyolc évre börtönbe fog kerülni, így pedig nem érdemes világra hozni a születendő harmadik gyereket. A pánikba esett asszony a verbális nyomás hatására elvetette a magzatot – állította a nemzeti jogvédő.

Gaudi vádlottként az eljárás során többek között azzal védekezett, hogy a vádbeli időben országgyűlési képviselő volt, így kijelentései a mentelmi jog oltalma alá estek.

Érvelése szerint a mentelmi jog egyik lényege az, hogy a képviselői szólásszabadság biztosítsa a közügyek megvitatását – mondta.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) azonban januárban azt állapította meg, hogy Gaudi-Nagy nem képviselői minőségében – tehát nem a mentelmi jog hatálya alatt – mondta el a vád tárgyát képező mondatokat, illetve hogy az azokban előadott abortuszra biztatás minden valószínűség szerint meg sem történt. Kiemelte, hogy B. Lívia ellentmondásokba keveredett, eleinte például úgy emlékezett, hogy H. Gabriella személyesen tette neki az említett megjegyzéseket, később derült rá fény, hogy az abortusz előtt nem találkoztak. Kétségbe vonta a bíróság annak valószínűségét is, hogy egy idegen telefonon keresztül olyan pressziót tud gyakorolni egy állapotos nőre, hogy ennek hatására abortusznak vesse alá magát. A bíróság úgy értékelte, hogy a vádlott nem járt el elég körültekintően, amikor kritika nélkül terjesztette a házaspár történetét.

Hírdetés

A PKKB ezek alapján nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásban mondta ki bűnösnek Gaudi-Nagy Tamást,
és 450 ezer forintos pénzbüntetést szabott ki. Jogerősen ezt mérsékelte a múlt hónapban a törvényszék háromszázezerre, de a vádlott ezt sem hajlandó elfogadni, a bűnösségét továbbra is vitatja. Sérelmezi azt is, hogy a fizetési felszólítást előbb kapta meg, mint az írásba foglalt ítéletet. Azt írta, a Kúriához és a strasbourgi bírósághoz fordul, ugyanakkor tisztában van vele, hogy e lépések a büntetés befizetésének kötelezettségét nem odázzák el.

A fizetési határidő egyébként közlése szerint már lejárt, a Közhatalom Jogsértettjeinek Egyesülete és a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 nevű szervezet viszont gyűjtést kezdeményezett abból a célból, hogy a nemzeti jogvédőnek mégse kelljen több mint fél évre rács mögé vonulnia. Felhívásukat Gaudi-Nagy Tamás maga is idézte az említett Facebook-posztban.

A bejegyzés egyébként időközben eltűnt a közösségi oldalról.

Kerestük Gaudi-Nagy Tamást, de egyelőre nem értük el. Sikerült viszont beszélnünk Gőbl Györggyel, a Közhatalom Jogsértettjeinek Egyesülete elnökével, aki elmondta, a pénzgyűjtés még a kezdeti szakaszban jár, és hiába juttatták el közleményüket több radikális nemzeti sajtóorgánumhoz, sok helyen nem hozták le.

Úgy tudja, Gaudi-Nagy heteken belül megkaphatja behívóját a kijelölt büntetés-végrehajtási intézetbe – ennyi idejük van tehát, hogy a háromszázezret összeszedjék.

nno


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »