Rabszolgaként tartottak két nőt

Rabszolgaként tartottak két nőt

Évekig rabszolgasorban tartott két asszonyt két csernelyi házaspár. A vád szerint az Ózd melletti faluban élő nőknek kényszermunkát kellett végezniük, miközben egy fűtetlen pincében laktak és ételmaradékot ettek. Jövedelmüket elvették, és több kölcsönt is felvettek a nevükre. A vádlottak azzal védekeznek, hogy nem bántották, hanem éppen segítették a két sértettet azzal, hogy szállást adtak nekik.

Rendőrök törnek be a csernelyi ház udvarába, két házaspárt fogtak el. Azzal gyanúsítják őket, hogy 2011-től rabszolgasorban tartottak két nőt. A vád szerint a megfélemlített nőket a házuk fűtetlen pincéjében tartották, minden jövedelmüket elvették, és a kertben dolgoztatták őket. Különböző műszaki cikkeket és egy autót is vettek a nevükre. Folyamatosan verték és fenyegették a nőket, így azok nem mertek elmenni a házból.

 „2012 nyarán elégelték meg a sértettek ezt a helyzetet és kerültek át a másik házaspár szintén Csernelyben lévő lakásába. A másik házaspár gyakorlatilag úgyszintén folytatta ezt a kizsákmányoló tevékenységet, hiszen ők is egy pincehelyiségbe kényszerítették az idős nőt és lányát. Ők is a teljes jövedelmüket elvették, és a hónap elején egy-egy kiló lisztet, cukrot, némi zsírt, illetőleg krumplit adtak részükre. Ezen túlmenően a sértettek a vádlottak távollétében a vádlottak által kidobott élelmiszereket szedték ki a szeméttárolóból és azt fogyasztották el” – számolt be dr. Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főügyészhelyettes.

Hírdetés

Az Ózdi Járási Ügyészségen zsarolásért és kényszermunkáért kell felelnie a két középkorú házaspárnak. Jogi képviselőjük szerint azonban nem fogva tartották a sértetteket, hanem szállást és ételt adtak nekik.

 „Ismerjük a két házaspárnak az életét, soha nem voltak büntetve, nem voltak összeütközésben rendőrséggel, becsületes emberek. Valóban óriási tiszteletet érdemelnek ott a településen, sőt aláírást gyűjtöttek mellettük már még a kezdet kezdetén a helyi lakosok. Egyébként az egyik házaspár egyik tagja a roma önkormányzatnak is elnöke volt annak idején” – mondta az ÉKE Jogvédő Egyesület országos elnöke, Száva Vince.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség a vádlottakkal szemben börtönbüntetést indítványozott. A tárgyalás a szakértők meghallgatásával folytatódik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »