Rabszolgák ezreit tartja fogságban az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei becslések szerint 3500 embert, főleg nőket és gyermekeket tartanak rabszolgasorban Irakban – közölte kedden az ENSZ. A világszervezet jelentését iraki megfigyelőmissziója és az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala segítségével készítették el. „A fogvatartottak túlnyomó része nő és gyermek, s főleg a jazidi közösségből kerülnek ki, de számos más etnikai és vallási kisebbséghez tartozó ember is van köztük” – áll a két ENSZ-intézmény tegnap Genfben kiadott közös jelentésben.

A dokumentum részletesen taglal agyonlövéssel, lefejezéssel, élve eltemetéssel vagy elégetéssel, valamint épületek tetejéről lehajítással végrehajtott, kivégzésszerű gyilkosságokat. A jelentés arról is beszámol, hogy a világszervezetnek tudomása van gyermekkatonák megöléséről, és sikerült alátámasztania azokat a beszámolókat, melyek szerint az Iszlám Állam emberei az észak-iraki Moszulban nyolcszáz-kilencszáz gyermeket raboltak el, hogy katonai kiképzésnek és vallási átnevelésnek vessék alá őket, írja az MTI.

Hírdetés

2014 eleje és tavaly október 31. között legalább 18 ezer civil vesztette életét, és több mint 36 ezren sérültek meg Irakban a kormányerők és az Iszlám Állam harcai során. „Az áldozatok számáról szóló borzalmas jelentések nem adják vissza azt, hogy a civilek micsoda szenvedéseken mennek keresztül Irakban” – fogalmazott a jelentéshez csatolt nyilatkozatában Zeid Raad al-Huszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa. A tegnap nyilvánosságra hozott dokumentum szerint az Irak és Szíria jelentős területeit is ellenőrzése alatt tartó terrorszervezet számos olyan erőszakcselekményt követ el, amelyek „egyes esetekben kimerítik a háborús és emberiesség elleni bűnök, valamint a tömeggyilkosság fogalmát”.

Az Iszlám Állam terrorszervezet iraki területeit 2014 nyarán hódította meg, később fegyvereseiknek szóló röpiratban rögzítették a fogságba ejtett rabszolgák helyzetét. Ezek szerint a dzsihadistáknak, miután vereséget mérnek „az iszlám ellenségeire”, alanyi jogon járnak a rabszolganők, akikkel kereskedhetnek is. Ha az Iszlám Állam egyik harcosa életét veszti, rabszolgái a családja birtokába kerülnek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »