Rá lehet venni a görögöket az együttműködésre – csak hát nem a regisztrálást, hanem a határlezárást kellene feladatul szabni nekik

Görögország ígéretet tett vasárnap arra, hogy felgyorsítja a regisztrációs központok (hot spotok) létrehozását, miután felvetődött, hogy ki kellene zárni a schengeni térségből.

A görög miniszterelnöki hivatal vasárnapi közleménye szerint Számosz, Lészvosz, Híosz, Kósz és Lérosz szigetén felgyorsítják a központok építkezési ütemét, és a kontinensen befejezik két, úgynevezett áthelyezési központ felállítását. Annak érdekében, hogy a létesítményeket két héten belül átadhassák, a védelmi minisztérium is bekapcsolódik a munkálatokba. A belügyminisztérium vállalta, hogy időben kiképzi a személyzetet, hogy képes legyen a migránsok regisztrálására.

Hírdetés

Görögországban jelenleg csak egy hot spot működik, miközben tömegével áramlanak át az országon a háborús menekültek és gazdasági migránsok. Az uniós határőrizeti ügynökség felmérése szerint a számuk nem csökkent jelentősen a tél beálltával sem.

Az uniós tagállamok bel- és igazságügyi minisztereinek amszterdami informális ülésén hétfőn felmerült, hogy "közelebbről" meg kell vizsgálni Görögország helyét a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetben, ami a kizárás lehetőségét is magába foglaló burkolt fenyegetés.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »