"Egy remek lehetőségből diplomáciai válság" – a dán politikum reagált Trump visszautasítására

"Egy remek lehetőségből diplomáciai válság" – a dán politikum reagált Trump visszautasítására

Viccnek indult, diplomáciai adok-kapok lett belőle. Miután a múlt héten napvilágot látott a hír, hogy Trump fontolgatja, ajánlatot tesz a Dániához tartozó Grönlandra, a kölcsönös üzengetés vége az lett, az amerikai elnök lemondta szeptember elejére tervezett koppenhágai látogatását.

A Reuters hírügynökség gyűjtötte össze a dán politikai paletta legfontosabb szereplőinek nyilatkozatait, amelyek az értetlenségtől a heves felháborodásig terjedő skálán helyezkednek el, miután az amerikai elnök egész egyszerűen lemondta a dániai látogatást.

„Teljes a káosz Donald Trump látogatása körül. Egy nagy lehetőségből, hogy erősítsük az országaink közti párbeszédet, diplomáciai krízis lett” – közölte Twitterén Dánia korábbi külügyminisztere, az ellenzéki Liberális Párt tagja, Kristian Jensen.

Nagyon, nagyon sokkoló, hiszen egy közeli szövetségesről, egy jó barátról van szó” – nyilatkozta az Egyesült Államokról Sores Espersen, a Dán Néppárt külügyi szóvivője, majd hozzátette, Trump ezzel megsértette a dán királyi családot is. Trump és neje a dán királynő személyes meghívására érkeztek volna Koppenhágába.

Hírdetés

– jelentette ki Morten Ostergaard, a Dán Szociálliberális Párt vezetője.

Trump a látogatás elhalasztásának okaként egyértelműen a grönlandi ötlet elutasítását jelölte meg, mondván, amennyiben a dán kormány nem hajlandó tárgyalni a kérdésről, inkább el is halasztja az egész dániai kiruccanást.

Az elnök egyébként szeptember elején mindenképpen Európába látogat, hiszen jelen lesz a második világháború kitörésének 80. évfordulójára rendezett varsói megemlékezésen.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »