Qui bono? Kinek az érdekében, milyen céllal?

Qui bono? Kinek az érdekében, milyen céllal?

A járvány immár irtózatosan hosszú ideje karanténba, elszigeteltségbe zárta az embereket. Tulajdonképpen karácsony óta. Emiatt a polgárokkal nem találkozhattunk élő rendezvényeken, lakossági fórumokon, nem tudtunk élő kapcsolatot létesíteni. S mivel a polgárokat be akartuk vonni a felvidéki magyar politika jövőjének formálásába kézenfekvő, hogy más, közvetett kommunikáció eszközéhez nyúltunk. Az MKP-ben Közös Hang néven párbeszédre kértük meg a felvidéki magyarokat. Kérdőívvel kérdeztük meg, mit gondolnak a felvidéki magyar politika jövőjéről. 

Ha valaki a mai sanyarú társadalmi helyzetünkben, a bezártság, az elszigeteltség idején jobb, hatékonyabb módszert tud a holtpontra jutott felvidéki magyar integráció társadalmi előmozdítására, mint az MKP Nemzetstratégiai Bizottmánya, jöjjön elő a farbával. Vagy másképpen, ellenkező előjellel: eddig miért nem jött elő a farbával?

Hírdetés

S erre jött egy ember, egy kultúrantrolpológus, aki 2019. szeptember 1-én tüntetést szervezett jogfosztottságunk ügyében – helyesen és mellékes, hogy a rendezvényén kevesen vettek részt – ezzel is kinyilvánítva elkötelezettségét a felvidéki magyar ügyünk iránt. Aki néhány napja kinyilvánította, hogy polgári társulásával szívesen csatlakozna az újonnan alakuló magyar gyűjtőpárthoz sőt, szívesen válna a gyűjtőpárt elnökségének tagjává, négy társát pedig az Országos Tanácsba lobbizta. Nos, ez az ember ízekre szedte a felvidéki magyarság jövőjével kapcsolatos konzultációt, párbeszédet. A Közös Hangot. Csípőből, igénytelen, silány módon, csakazértis.

Reakciója számomra érthetetlen és végtelenül szánalmas. Türelmetlensége indokolatlan, hiszen a felvidéki magyar politikai integrációnak koránt sincs vége… Vajon az elemzésével egyetemes magyar érdekben, felvidéki magyar közérdekében, netán polgári társulásának érdekében vagy saját, személyes érdekében ragadt tollat? Nem érzi, nem érti, hogy ma nem a széthúzás, a bozótharc ideje van, hanem az együttműködés, az összetartozás ideje? Persze, e folyamatban mindenkinek a megfelelő polcra kell helyeznie magát. Nem feljebb és nem lejjebb. Viszont Samu István 2021. március 7-én közhírré tett vezérfonala rendkívül káros és egyben kínos. Ahelyett, hogy integrálna, összekapcsolna – bomlaszt és széthúz. Ma, amikor ennek ellenkezőjére lenne szükségünk. Minden alkalmat egymás megerősítésére kellene megragadnunk. Nem csupán a közszereplőknek, sokkal inkább egész nemzetrészünknek. Csak hát, ehhez jó példával kellene élen járni.

Farkas Iván, az MKP alelnöke


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »