Putyinnak voltak más gondolatai, de mégiscsak be akarja előzni Sztálint

Putyinnak voltak más gondolatai, de mégiscsak be akarja előzni Sztálint

Ha Putyin jövőre is győz, 2030-ig szól majd a mandátuma. Ezzel Sztálint már lekörözné az „uralkodása" hosszát illetően, de az orosz cárok sorában még bőven lennének előtte.

Vlagyimir Putyin pénteken bejelentette, hogy elindul a jövő márciusi orosz elnökválasztáson. A jelenlegi államfő Moszkvában, katonai kitüntetések átadása közben hozta nyilvánosságra döntését, egy háborús veterán kérdésére válaszolva. Egészen pontosan Artem Zsoga, a Spárta felderítő zászlóalj parancsnoka volt az, akinek „véletlenül" eszébe jutott, hogy megkérdezze Putyint a terveiről.

„Nem akarom letagadni azt a tényt, hogy más időpontokban eltérő gondolataim voltak. De igaza van, ideje meghozni a döntést. Indulni fogok az Orosz Föderáció elnöki posztjáért" – mondta Vlagyimir Putyin, aki 2000 óta vezeti megszakítás nélkül és egyre autokratább eszközökkel Oroszországot, bár 2008 és 2012 között az elnöki széket átadta szövetségesének, Dmitrij Medvegyevnek. Tevékenysége nyomán a rendszerváltás utáni, gyerekbetegségekkel küzdő és tökéletlen orosz demokráciából mára a szovjet időket időző diktatórikus állam lett – fogalmaz nagy rössel a Euronews.

Hírdetés

Rettegett Iván még messze van

Putyin jövő évi győzelme is borítékolható. Ha kitölti a következő, 2030-ig szóló mandátumát, akkor megelőzi Joszif Sztálint, és ő lesz a leghosszabb ideig hatalmon lévő vezető a cári Oroszország megszűnése óta.

Ha a teljes orosz történelmet nézzük, akkor viszont még az első ötbe sem fog bekerülni Putyin 2030-ig. Jelenleg az 1613 és 1645 között, 32 évig uralkodó Romanov Mihály áll az ötödik helyen, a negyedik 34 évvel Nagy Katalin, a harmadik 42 évvel I. (Nagy) Péter, a második pedig 43 évvel III. Iván.

Az első helyen az első cár, Rettegett Iván áll, aki hivatalosan több mint 50 évig, 1533-1584-ig uralkodott. De az is igaz, hogy az uralkodó 3 évesen vette fel a moszkvai nagyherceg (vagy nagyfejedelem, fordítás függvénye – a szerk.) címet, és egészen 1547-es cárrá koronázásáig a bojárok kezében volt a valódi hatalom. Őket a saját hatalmi bizalmasaival, a mai szilovikok elődeivel kényszerítette térdre, véres terror során.

A jelenlegi orosz törvények értelmében Vlagyimir Putyin legfeljebb 2036-ig maradhat elnök – ha ez is összejön, azzal még előkelőbb helyen fog állni az orosz rangsorban. A jogszabályokat ráadásul módosították már annak érdekében, hogy Putyin a korábban megengedettnél tovább maradhasson hatalmon. Így valószínűleg inkább a most 71 éves elnök öregedése – vagy esetleg az eliten belüli rivális csoportok felemelkedése – és nem az alkotmány akadályozza majd meg Putyint a rekorddöntésben.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »