Putyinék teljesen hülyének nézik az orosz diákokat

Putyinék teljesen hülyének nézik az orosz diákokat

Az orosz védelmi minisztérium javaslata szerint a „színes forradalmak” elleni küzdelemre oktatnák az orosz egyetemek, főiskolák valamennyi diákját – írta csütörtökön az Izvesztyija című orosz napilap.

A hatalomhoz közeli újság birtokában van Nyikolaj Pankov orosz védelmiminiszter-helyettesnek Kirill Scsitovhoz, a moszkvai duma egyik képviselőjéhez írt levele, amelyben Pankov erről az elképzelésről tájékoztatja a politikust. A moszkvai törvényhozási képviselő ugyanis korábban azt kezdeményezte, hogy speciális „forradalomellenes” képzést indítsanak az orosz felsőoktatási intézményekben a katonai felkészítés keretében.

Az orosz egyetemeken, főiskolákon úgynevezett katonai tanszékek működnek, amelyeken tartalékos tiszti képzést kapnak a diákok.

Igény volna rá?

Az előző évtizedben több volt szovjet tagköztársaságban, Grúziában (2003), Ukrajnában (2004), Kirgizisztánban (2005) robbantak ki hatalomváltást előidéző, jelképként különféle színt választó forradalmak. A 2004-as fehéroroszországi és a 2005-ös moldovai megmozdulások ugyanakkor nem érték el céljukat. A hatalom Minszkben erőszakkal, Kisinyovban politikai eszközökkel akadályozta meg az ellenzéket céljai elérésében. Üzbegisztánban 2005-ben több száz halálos áldozata volt az andizsáni megmozdulás fegyveres leverésének.

Hírdetés

Nyikolaj Pankov azt írta levelében, hogy a „színes forradalmak ideológiaterjesztési technológiáit, valamint a velük szembeni hatékony (jogi, közigazgatási, gazdasági, kommunikációs-kulturális) fellépés módszereit a felsőoktatási képzettség megszerzésére irányuló programokon belül” javasolják megszervezni.

Összeomlástól tartanak

Az Izvesztyija emlékeztetett rá, hogy júniusban a Hadsereg 2015 elnevezésű oroszországi tanácskozáson Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, a tárca tudományos kutatást rendel meg a hadseregnek a társadalomban játszott szerepéről és a „színes forradalmak” nevű jelenségről. A miniszter kijelentette, „nincs jogunk megengedni, hogy megismétlődjön az 1991 és 1993 közötti összeomlás” Oroszországban.

Alekszej Muhin, a Kremlhez közelálló orosz politológus szerint hasznosak lehetnek a „színes forradalmakról” szóló előadások az egyetemisták és főiskolások számára. A Politikai Információs Központ nevű cég vezetője az Izvesztyijának kifejtette: „érdemes fejleszteni a fiatalok gondolkodását, hogy az immúnissá váljon a politikai technikák befolyásoló hatásával szemben. Azok az emberek, akik önállóan gondolkodnak, nehezen terelhetők csordába, hogy mások érdekeit védelmezzék.”

A diákok nem hülyék

Alekszej Krapuhin, az Orosz Diákszövetség alelnöke ugyanakkor ellenzi a „színes forradalmakkal” szembeni fellépés oktatását a felsőfokú intézményekben, mert azt propagandának tartja. Úgy gondolja, hogy az egyetemeknek és főiskoláknak „nem szabad túlzottan politizálnia”. Az elképzelés szerinte a diákok tiltakozásához vezethet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »