Putyinék elzárták a gázcsapot: ezentúl Ukrajnán keresztül nem jön gáz Magyarországra

Putyinék elzárták a gázcsapot: ezentúl Ukrajnán keresztül nem jön gáz Magyarországra

A Gazprom orosz gázipari vállalat leállította pénteken a Magyarországnak szállított földgáz ukrajnai tranzitját, néhány nappal azt követően, hogy a magyar és az orosz fél tizenöt évre szóló megállapodást írt alá évi 4,5 milliárd köbméter orosz gáz megvásárlásáról az október 1-jétől üzembe álló szerb-magyar interkonnektoron keresztül, illetve Ausztria felől.

Az ukrán gázszállítási rendszert üzemeltető vállalat (OGTSZU) sajtószolgálata pénteken közölte, hogy nem érkezett megrendelés a gáztranzitra, noha korábban további egy évre, 2022. szeptember 30-ig, napi 24,6 millió köbméterre kötötte le a Gazprom az ukrán gázszállítási kapacitást Magyarország irányába.

Az ukrán gázszállító vállalat emlékeztetett, hogy Ukrajna eddig Magyarországról vásárolt gázt, a szállítás azonban csak virtuális volt, fizikai értelemben az Oroszország felől érkező gáz nem hagyta el Ukrajna területét. A tranzit megszűnésével ez az importlehetőség is megszűnik – írták.

Jurij Vitrenko a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezetője a Facebookon közzétett bejegyzésében elismerte, hogy az érvényes orosz-ukrán gáztranzit megállapodás alapján a Gazpromnak jogában állt leállítani a Magyarországra irányuló földgáz fizikai tranzitját Ukrajnán keresztül. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a Gazprom döntése azt mutatja, Oroszország fegyverként használja az energiaszállításokat.

A Gazprom tavaly 8,6 milliárd köbméter földgázt exportált Magyarországra, ami az utóbbi 12 év második legnagyobb mennyiségét jelenti.

Ukrajna 2015 óta nem vásárol földgázt Oroszországtól.

„Magyarország évtizedek óta kap Ukrajnán keresztül orosz gázt, az ukrán fél soha nem szegte meg kötelezettségeit. Sőt, az ukrán útvonal a legköltséghatékonyabb, mivel ez a legrövidebb út Magyarország gázellátásához, ezt támasztja alá a két ország vállalatai közötti kereskedelem volumene – fogalmazott Szerhij Makohon. – A gázútvonalak Gazprom általi monopolizálása, amelynek szemtanúi vagyunk, kérdéseket vet fel az uniós gázpiacok működésének alapvető elveiről – a versenyképességről és az átláthatóságról. Az OGTSU, az ukrán gázszállítási rendszer-üzemeltető vállalat vezérigazgatója szerint Oroszország politikai célokra használja gázszállítási monopóliumát.

Mindenki meglepődött

Hírdetés

Régóta működő, stabil vezetékes kapcsolat szűnt meg az ukrajnai tranzit elzárásával – közölte az Index megkeresésére Holoda Attila energetikai szakértő. A Testvériség II. gázvezetéken október 1-jétől nem érkezik orosz gáz; ezzel a magyar kormány nemcsak diplomáciai, de anyagi áldozatokat is vállalhatott. A szakértő elmondta, a fordulat nyertese Moszkva, miközben Ukrajna hatalmasat bukott: éves szinten nyolc-tízmilliárd euró tranzitdíj javától elesik az ország.

Senki nem hittel el Putyinnak, hogy végül tényleg elzárja a csapot Ukrajna irányába

– reagált az Index megkeresésére Holoda Attila energetikai szakértő a Magyarországnak szállított orosz földgáz ukrajnai tranzitjának leállítására. Bár Holoda Attila szerint a határidőt korábban bejelentették, még a szakmát is meglepte a Testvériség II. gázvezeték szinte teljesen leállása. A szakértő leszögezte: a fordulat kizárólag Moszkvának kedvez.

Ehhez Magyarországnak nem fűződik érdeke. Stabil vezetékes kapcsolatunk volt Ukrajnával, és az orosz fél döntött úgy, hogy ennek véget vet

– mondta el Holoda Attila. Magyarországnak nemcsak csúnya diplomáciai konfliktust kellett vállalnia az orosz lépés következtében, de a megállapodás kihat az Ukrajna által Magyarországtól vásárolt gázüzletre is. Az Indexnek nyilatkozó szakértő szerint ezeket a magyar kormány bizonyára felhasználta az orosz féllel folytatott tárgyalások során. „Nem gondolom, hogy Szijjártó Péter veszteséges alkut kötött” – tette hozzá Holoda Attila, megjegyezte azonban, hogy a megállapodás részletei még a szakma számára sem ismertek.

A Gazprommal kötött szerződés ugyanis üzleti titoknak minősül. A szakértő szerint így az sem ismert, hogy például a Paks 2 atomerőmű bővítése körüli ügyek megjelentek-e a gázszerződés megtárgyalása során.

A megváltozott feltételek legnagyobb vesztese azonban Ukrajna. Kijev az Európai Bizottságon keresztül próbált meg nyomást gyakorolni a magyar kormányra. Az ukrán külügy hétfői közleményében szólította fel a bizottságot, hogy a testület vizsgálja felül a magyar–orosz gázszerződést, ellenőrizzék, hogy az megfelel-e az európai energetikai jogszabályoknak.

„Gazdaságilag megalapozatlan, politikai indíttatásúnak tartjuk a döntést, amely a Kremlnek kedvez és az ukrán nemzeti érdekek kárára van, illetve rányomja a bélyegét az ukrán–magyar kapcsolatokra” – írta közleményében az ukrán külügy.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter válaszul bekérette az ukrán nagykövetet, mint fogalmazott: az ukrán lépést „nagyon durva hátba szúrásként” értékelte a kormány. Pénteken a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezetője, Jurij Vitrenko Facebookon közzétett bejegyzésében elismerte: az érvényes orosz–ukrán gáztranzit-megállapodás alapján a Gazpromnak jogában állt leállítani a Magyarországra irányuló földgáz fizikai tranzitját Ukrajnán keresztül.

(MTI – Kárpáti Igaz Szó – Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »