Putyin: Végül a béke fog győzedelmeskedni

Putyin: Végül a béke fog győzedelmeskedni

Az Ukrajnától elcsatolt Krím félszigeten tartózkodó orosz elnök Kijevet tette felelőssé a kelet-ukrajnai erőszak fellángolásáért.

Putyin Szevasztopolban nyilatkozott, ahol kedden egy kutató tengeralattjárón 83 méteres mélységbe merült a Fekete-tengerben.

Nincs alternatívája a Minszk–2-nek

Az orosz elnök közölte, Moszkvának arról van tudomása, hogy az ukrán hadsereg csapatösszevonást hajt végre és a haditechnikát is erősíti a Donyec-medencében. A politikus azt remélte, hogy a Donyec-medencei konfliktus nem csap át „a felkelők és az ukrán hadsereg nyílt és nagyszabású összeütközésébe”.

Hangsúlyozta, hogy nincs semmilyen más alternatívája a Minszk–2-nek nevezett megállapodásnak. Kijelentette, hogy „végül feltétlenül a béke fog győzedelmeskedni. A feladatunk az, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a veszteségeket, amelyekkel a győzelemig eljutunk”.

Hírdetés

Február elején a fehérorosz fővárosban az úgynevezett normandiai négyek – a francia, az orosz és az ukrán államfő, valamint a német kancellár – maratoni egyeztetését követően Kijev és a délkelet-ukrajnai szakadárok elfogadták a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus békés megoldását célzó, előző év őszén aláírt minszki egyezség végrehajtását tartalmazó 13 pontos megállapodást. Ez egyebek mellett az azonnali tűzszünetet és a nehézfegyverzet visszavonását írta elő.

Megy a mutogatás

A kijevi hadműveleti parancsnokság keddi közleménye szerint bár érzékelhetően csökkent a szakadár tüzérségi támadások intenzitása az elmúlt egy napban, a szakadárok továbbra is a minszki egyezmény által tiltott, 100 milliméternél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyverekkel lőtték az ukrán fegyveres erők Donyeck környéki állásait.

Anatolij Sztelmah parancsnoksági szóvivő szerint a szakadárok szándékosan provokálják válaszcsapásra az ukrán fegyveres erőket. Az a szándékuk, hogy mihamarabb kudarcba fullasszák a minszki megállapodások végrehajtását, nyílt összecsapásokra kényszerítsék az ukrán hadsereget, hogy aztán Oroszországhoz fordulhassanak katonai segítségért.

Eduard Baszurin, az Ukrajna területén önkényesen kikiáltott, úgynevezett Donyecki Népköztársaság „védelmi miniszterhelyettese” viszont úgy vélte, az ukrán fegyveres erők azért lövik a „népköztársaság” területét, hogy elvonják a figyelmet csapataik és katonai eszközeik átcsoportosításáról a frontvonal közelébe.

Újra dörögnek a fegyverek Ukrajnában, civil áldozatok is vannak facebook twitter link http://mno.hu/videok/132709


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »