Putyin: válaszolni fogunk, ha Amerika manőverező robotrepülőt telepít Romániába

Putyin: válaszolni fogunk, ha Amerika manőverező robotrepülőt telepít Romániába

Az Egyesült Államok földről indítható új manőverező robotrepülőgépet telepíthet Romániába és Lengyelországba, amit Oroszország olyan fenyegetésként értékelne, amelyre válaszolnia kell – jelentette ki Vlagyimir Putyin.
Az orosz elnök szerdán Helsinkiben közölte, az amerikai fegyveres erők vasárnap először teszteltek egy több mint 500 kilométeres hatótávolságú, mobil indítószerkezetről indított manőverező robotrepülőgépet azóta, hogy Washington augusztus 2-án felmondta a közepes és rövidebb hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról kötött orosz-amerikai INF-egyezményt.

Putyin szerint Washington képes lenne Romániába és Lengyelországba is telepíteni a rakétarendszert, egy ilyen intézkedésre viszont Oroszország megfelelő és viszonosságon alapuló választ lenne kénytelen adni.

Hírdetés

Az orosz elnök elmondta, hogy Helsinkiben folytatott tárgyalásai során megvitatta finn hivatali partnerével a globális stratégiai egyensúly fenntartásának kérdéskörét. Moszkva egy nappal korábban a katonai feszültség fokozásával, valamint a szárazföldi telepítésű közepes hatótávolságú rakéták betiltásáról szóló orosz–amerikai INF-szerződés tudatos megsértésével vádolta meg Washingtont, miután az Egyesült Államok kísérletet hajtott végre egy közepes hatótávolságú manőverező robotrepülőgéppel.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter ugyanakkor szerdán közölte: Oroszország ellensúlyozni fogja a NATO kelet-európai katonai jelenlétének erősödését, valamint az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeinek romániai és lengyelországi megjelenését. Sojgu a tárca kollégiumának moszkvai tanácskozásán elmondta, a katonapolitikai helyzetet a NATO kelet-európai katonai jelenlétének erősödése, az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszerének lengyelországi és romániai telepítése, valamint a szövetség Finnországgal és Svédországgal folytatott katonai együttműködésének kiszélesítése jellemzi. „A keletkező fenyegetések semlegesítésére intézkedések komplexumát fogjuk megvalósítani” – tette hozzá a miniszter.

 

 


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »