Putyin „új Oroszországa” nem fog megállni Kelet-Ukrajna bekebelezésénél

Putyin „új Oroszországa” nem fog megállni Kelet-Ukrajna bekebelezésénél

Veszélyesen expanzív új koncepcióval állt elő az ukrajnai válságot illetően Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki az „új Oroszországnak” nevezett, gyakorlatilag az orosz birodalom 18. századi kiterjedését jelentő terület visszaszerzésén dolgozik, és ha tervének végrehajtása sínen marad, akkor nemcsak Kelet-Ukrajna, hanem további ukrán és környező régiók térhetnek vissza Moszkva hatalma alá – írta elemzésében az FPRI amerikai külpolitikai kutatóintézet.

Az Adrian A. Basora, az Egyesült Államok korábbi csehszlovákiai és csehországi nagykövete, az amerikai Külkapcsolatok Tanácsának tagja és Aleksandr Fisher, az FPRI kutatója emlékeztetett: az „új Oroszországnak” nemcsak a Krím és a jelenleg oroszbarát szakadárok által Ukrajnától elszakítani próbált Donyeck és Luhanszk megye, hanem hat további ukrán régió – Harkiv, Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja, Mikolajiv, Herszon és Odessza – is részét képezte. Ha az Egyesült Államok és az Európai Unió nem lép fel keményebben Moszkvával szemben, akkor Ukrajna gyakorlatilag hónapokon belül széteshet vagy visszakerülhet az orosz befolyási övezetbe – állapította meg a két szakértő.

Hírdetés

Ha az említett ukrán megyék Oroszország részévé válnának, akkor Moszkva a Fekete-tenger teljes északi partvidékét uralma alá kerítené, és az orosz határ egészen Moldováig vagy Romániáig terjedne. Eközben a független Ukrajna lakossága 46-ról 25 millióra csökkenne, GDP-je pedig egyharmadára zuhanna, mivel a leginkább iparosodott ukrán területek a Putyin által megszerezni akart országrészben vannak.

Putyin április 17-én, a Közvetlen kapcsolat című élő tévéműsorban egyértelműen utalt az „új Oroszország” koncepcióra, és megjegyezte: „csak Isten tudja”, hogy a szocialista forradalom előtt az orosz cári birodalomhoz tartozó, a mai Ukrajna keleti és déli részén fekvő területeket 1922 után miért tették az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság részévé. Ráadásul Putyin szemében olyan területek is az új Oroszországhoz kell, hogy tartozzanak, amelyek korábban valójában sosem voltak a cári birodalom részei.

Basora és Fisher szerint Putyin stratégiájának három motivációja van: belpolitikai túlélése, a birodalmi tudat és történelmi hagyatékának fényezése. Utóbbit illetően Putyin egyértelmű célja, hogy Oroszország egyik legnagyobb vezetőjeként vonuljon be a történelembe. Ennek érdekében pedig gyakorlatilag háborút indított Ukrajnáért, hogy a lehetőségekhez képest legnagyobb kiterjedésű területek fellett építse újra az orosz hegemóniát.


Forrás:szatmar.ro
Tovább a cikkre »