Putyin: Történelmi igazságtétel a Krím visszatérése

Putyin: Történelmi igazságtétel a Krím visszatérése

Történelmi igazságtételnek nevezte a Krím „visszatérését” Oroszországhoz Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Szevasztopolban, az ott tartott győzelem napi orosz légi és vízi díszszemle megtekintése után.

2014 úgy vonul majd be a Krím félsziget és Oroszország történelmébe, mint amikor az ott élők meghatározták, hogy Oroszországgal együtt képzelik el jövőjüket, egyszersmind megerősítették elkötelezettségüket a történelmi igazság iránt – jelentette ki az orosz államfő. Méltatta a háborús veteránok érdemeit abban is, hogy a Krím és Szevasztopol „visszatértek szülőhazájukba”, példát mutatva – mint mondta – „egységből, igazságosságból, összetartásból és becsületességből”.

Lelkesen köszöntötték Putyint

Putyin először látogatott el a Krím félszigetre március 21-e óta, amikor a területet és Szevasztopol városát új jogi alanyokként az Oroszországi Föderációhoz csatolták, alig néhány héttel azután, hogy a Krímet oroszbarát fegyveresek és orosz katonák vonták ellenőrzésük alá.

Az orosz Fekete-tengeri Flotta bázisának helyet adó krími kikötővárosban hatalmas tömeg gyűlt össze a Vlagyimir Putyin részvételével megtartott május 9-ei légi és vízi díszszemlére, amelyet a második világháború európai hadszínterén aratott győzelem 69. és Szevasztopolnak a fasiszta megszállás alóli felszabadításának 70. évfordulója alkalmából rendeztek. Putyin megkoszorúzta a szevasztopoli hősi emlékművet, és szóba elegyedett helyiekkel, akik a Rosszija 24 állami hírtelevízió tudósítása szerint lelkesen köszöntötték az orosz államfőt.

Kijev: Ez provokáció

Az ukrán külügyminisztérium ugyanakkor határozottan tiltakozott amiatt, hogy Moszkva nem egyeztette Kijevvel Putyin szevasztopoli látogatását. Ukrajna továbbra is területe részének tekinti a Krími Autonóm Köztársaságot és Szevasztopolt, amelyet Kijev álláspontja szerint Oroszország törvénytelenül és ideiglenesen annektált. Az ukrán külügyminisztérium megítélése szerint Putyin látogatásával az orosz fél nyíltan értésre adta, hogy semmibe veszi az ukrán törvényeket, a nemzetközi normákat és súlyosan megsérti Ukrajna szuverenitását.

Putyin játszmázik

A Fehér Ház is bírálta az orosz elnök krími látogatását, rámutatva, hogy az növeli a feszültséget. „Nem fogadjuk el a Krím Oroszország általi törvénytelen annektálását. Egy ilyen látogatás csak növelheti a feszültséget” – jelentette ki Laura Lucas Magnuson, az amerikai elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője.

Hírdetés

Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerint Putyin politikai játszmát folytat Ukrajnában és Ukrajna körül, de a nemzetközi közösségnek nem kellene hagyni, hogy az orosz elnök bevonja ebbe a játszmába. Tusk elmondta, hogy csütörtökön telefonon tárgyalt Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfővel, és találkozni fog a Varsóban tartózkodó Petro Porosenko ukrán elnökjelölttel is.

Moszkva nem vonult ki

Továbbra sincs látható jele annak, hogy Oroszország visszavonná az ukrán határ mentén felvonultatott katonai erőit – mondta pénteken a NATO-főtitkára. Anders Fogh Rasmussen a tallinni egyetemen tartott előadást, majd válaszolt kérdésekre. Beszédében az észak-atlanti szervezet főtitkára sajnálattal állapította meg, hogy Oroszország nem viszonyult építő szellemben a NATO partnerségi törekvéseihez, és „a jelek szerint most inkább ellenfelet, semmint partnert lát a NATO-ban”. „Ez nem az a hozzáállás, amit mi előnyben részesítünk, de készek vagyunk arra, hogy megfeleljünk a kihívásnak” – tette hozzá.

Lángokban Kelet-Ukrajna

Nem sokkal korábban súlyos harcok robbantak ki a Moszkva-barát szeparatisták és az ukrán biztonsági erők között a kelet-ukrajnai Donyeck megye déli részén lévő Mariupol kikötővárosban.

A stratégiai fontosságú, Azovi-tenger partján fekvő település városi rendőrkapitányságának épületét fegyveres szakadárok támadták meg. A város központjában délelőtt óta ropognak a fegyverek, mióta az ukrán belügyminiszter szerint mintegy 60 szeparatista automata fegyverekkel minden előzetes követelés bejelentése nélkül megrohamozta a városi rendőrség épületét.

Tucatnyi halott

Az ukrán belügyminiszter úgy tudja, a hadsereg 20 „terroristát” ölt meg, a biztonsági erők egyik tagja meghalt, öt pedig megsebesült. A megyei állami adminisztráció egészségügyi részlege eközben három halottról és 25 sebesültről számolt be, de nem árulta el, hogy melyik oldalhoz tartoznak. Közben a 0629 helyi hírportál azt jelentette, hogy mariupoli szakadárok elfoglalták a terrorellenes műveletben részt vevő erők egyik harckocsiját a városban.

Miután mintegy tíz harckocsi hajtott át a város központján, néhány helyi lakos az önhatalmúlag kikiáltott „donyecki népköztársaság” képviselőinek vezetésével barikádokat kezdett építeni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »