Putyin támogatásáért Szocsiba utazik Abbasz

Putyin támogatásáért Szocsiba utazik Abbasz

Miután Mahmus Abbasz palesztin elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államokat már nem tekinti “becsületes közvetítő partnernek” a békefolyamatokhoz Izraellel, a Palesztin Hatóság megpróbálja meggyőzni Oroszországot, hogy vállaljon szerepet a konfliktus megoldásában.

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmud Abbasz a hírek szerint február 12-én találkozik Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Abbász el fogja mondani Putyinnak, hogy a palesztinok nem hisznek abban, hogy a Trump-kormány képes lenne bármiféle “konstruktív” vagy “pozitív” szerepet játszani a béke megteremtése érdekében tett erőfeszítésekben. A Palesztin Hatóság elnöke ezzel párhuzamosan arra törekszik, hogy növelje az EU szerepét is a békefolyamatokban.

A Palesztin Hatóság és az amerikai közigazgatás között nagyon feszült a viszony, mióta Trump tavaly decemberben elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Az amerikai fenyegetések az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten ügynökség pénzeszközeinek csökkentésére csak tovább rontottak a helyzeten.

“Reméljük, hogy Oroszország és az EU lépni fog, hogy kitöltsék az űrt,”- mondta a Palesztin Hatóság tisztviselője.

Abbasz csütörtökön két vezető orosz tisztviselővel találkozott rámalláh-i irodájában, Nikolai Patrushevvel, a biztonsági tanács titkárával és Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettessel.

A Palesztin Felszabadítási Szervezet főtitkára, Saeb Erekat és a Palesztin Hatóság központi hírszerzési vezetője, Majed Faraj is részt vett az orosz küldöttekkel folytatott találkozón.

Hírdetés

A Wafa hírügynökség szerint Abbasz közölte velük, hogy a Palesztin Hatóság érdekelt az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok fejlesztésében és megerősítésében. Valamint kifejezte háláját Oroszország palesztinokat támogató tevékenységéért.

Abbasz hangsúlyozta Oroszország politikai álláspontjának fontosságát, mivel “nagy súlya van a nemzetközi színtéren és a kvartett részeként, amelynek továbbra is tisztességes és igazságos szerepet kell játszania.”

Oroszországon kívül a 2002-ben Madridban alapított Kvartett magában foglalja az ENSZ-t, az Egyesült Államokat és az Európai Uniót.

A Wafa idézte az orosz tisztviselőket, miszerint Putyin már nagyon várja a találkozót a Palesztin Hatóság elnökével. A küldöttek megerősítették Oroszország folyamatos támogatását a palesztinok számára és erőfeszítéseit a közel-keleti béke megteremtésére.

A palesztin elnök február 20-án ritka eseményként beszédet fog mondani az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt, közölte a tanács elnöke csütörtökön.

Izrael ENSZ-nagykövete, Danny Dannon azt mondta, Abbasz beszéde csak rontani fogja a közvetlen béketárgyalások esélyét Izraellel.

Orientalista.hu – Újkelet, The Times of Israel


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »