Putyin Szlovéniában: A történelmet nem szabad átírni

Putyin Szlovéniában: A történelmet nem szabad átírni

Oroszország és Szlovénia egyaránt osztja azt a véleményt, hogy a történelmet nem szabad átírni, e két ország közösen fáradozik Európa és a világ biztonságának megszilárdításáért – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton a szlovéniai Kranjska Gorában azon a megemlékezésen, amelyet egy első világháborús emlékműnek, a vršici orosz kápolna megépítésének századik évfordulóján tartottak.

Az orosz elnök Borut Pahor szlovén elnök meghívására érkezett az országba. Az isonzói frontra vezető utat a vršici hágón keresztül orosz hadifoglyok építették. 1916-ban egy lavina elsöpörte a fogolytábort, és 300 ember meghalt. A túlélő hadifoglyok egy kis kápolnát építettek az áldozatok emlékére.

A nemrég felújított emlékműnél elmondott beszédében Putyin köszönetet mondott a szlovénoknak, amiért segítenek megőrizni annak az áldozatvállalásnak az emlékét, amely révén – mint fogalmazott – együttesen sikerült győzelmet aratni mind az első, mind a második világháborúban. “Köszönöm, Szlovénia” – fordult az orosz elnök a jelenlévőkhöz, akik lelkes tapssal fogadták e szavakat.

Putyin ezen a helyen utalt arra, hogy a nap folyamán Ljubljanában egy olyan emlékművet is felavat, amely a két világháborúban elesett oroszok, illetve szovjetek emlékét idézi. A monumentális márványalkotást Oroszország finanszírozta és egy orosz szobrász készítette.

Hírdetés

“Az emlékmű tükrözni fogja közös elvi álláspontunkat, miszerint megengedhetetlen minden olyan próbálkozás, amely el akarja torzítani és át akarja írni a történelmet, igazolni akarja az emberek millióinak halálát okozó bűntetteket. Éppen ezért együtt folytatjuk majd a felvilágosító munkát – elsősorban a fiatalság körében -, hogy ne csupán emlékezzünk a háborús borzalmakra, hanem együtt fáradozzunk a kölcsönös megértés, a bizalom és a biztonság megszilárdításáért Európában és a világban” – fejtette ki az orosz államfő.

Putyin jelezte: szombaton a Borut Pahor szlovén elnökkel folytatandó tárgyalásain a két ország kapcsolatainak minden területét érintő, új, hosszú távú projekteket fognak áttekinteni.

Pahor beszédében megállapította: erre a megemlékezésre azok gyűltek össze, akik fontosnak tartják a béke ügyét. “Hisszük, hogy a háború és béke mindig politikai szándék kérdése. Elutasítjuk azt a nézetet, amely szerint a háború elkerülhetetlen. Vállaljuk minden vita békés rendezésének a felelősségét. Mi tartós békét akarunk” – hangsúlyozta a szlovén elnök. (MTI)

Kapcsolódó cikk:

Idei harmadik szlovéniai látogatására érkezett Putyin


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »