Putyin szankciókkal sújtja Kijevet

Putyin szankciókkal sújtja Kijevet

Oroszország és Ukrajna viszonya 2014-ben romlott meg, amikor Viktor Janukovics ukrán elnök megdöntése nyomán, Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet.

Kijev elleni különleges gazdasági intézkedésekről szóló rendeletet írt alá Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn, Ukrajnának az orosz állampolgárok és jogi személyek elleni barátságtalan magatartására hivatkozva.

Az ellenszankciók által sújtandó ukrán fizikai és magánszemélyek listájának összeállításával és a büntetőintézkedések konkretizálásával az elnök az orosz kormányt bízta meg. A rendelet szerint Oroszország az intézkedéseket akkor vonja vissza, amikor Ukrajna beszünteti a vele szemben bevezetett szankciókat.

Oroszország és Ukrajna viszonya 2014-ben romlott meg, amikor Viktor Janukovics ukrán elnök – Moszkva által külföldről támogatott puccsnak tekintett – megdöntése nyomán, Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet és Ukrajna kelet részén támogatást nyújtott a Donyec-medencei szakadár erőknek.

Hírdetés

Moszkva a kelet-ukrajnai történésekkel kapcsolatban azt hangoztatja, hogy ukrajnai belső konfliktusról van szó, amelynek nem részese, illetve hogy

a Krím a helyi lakosság akaratnyilvánítása nyomán egyesült újra Oroszországgal.

Az ukrán parlament 2015 januárjában agresszor országnak nevezte Oroszországot, és Kijev jelezte, hogy fel kívánja bontani az 1997-ben megkötött barátsági, együttműködési és partnerségi szerződést.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »