Putyin rábólintott az orosz Nagy Testvér-törvényre

Csak az orosz Nagy Testvér törvényének hívják a tömeges lehallgatást biztosító jogszabálycsokrot, amelyre most Vlagyimir Putyin rábólintott. Edward Snowden szerint a megoldás költséges, kivitelezhetetlen és felesleges.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön jóváhagyta a sokak által bírált terrorelhárítási törvénymódosítás-csomagot. Az orosz törvényhozás felsőháza június 29-én, az alsóház pedig június 24-én szavazta meg a törvénymódosításokat.

Arra kötelezik az orosz telekommunikációs cégeket, hogy három évig tárolják a telefonhívások metaadatait, fél évig pedig a hívások és az üzenetek tartalmát is, beleértve a videókat. A szolgáltatóknak ehhez – a saját prognózisuk szerint – a százezerszeresére kellene növelniük az általuk jelenleg tárolt adatmennyiséget, az új előírás teljesítése 33 milliárd dollárnyi befektetést igényel.

Szakértők szerint a változtatások miatt a távközlési szolgáltatók eltűnhetnek az orosz piacról, továbbá a szolgáltatások drágulása is várható, és a kommunikáció titkosságának sérülésétől is tartani kell.

A csevegőappokat kiadó cégeknek, e-mailes üzemeltetőknek és más elektronikus kommunikációval foglalkozó szolgáltatásoknak pedig
át kell adniuk a dekódoláshoz szükséges titkosítási kulcsokat, amennyiben titkosított kommunikációt tesznek lehetővé a felhasználóknak. Amennyiben ezt elutasítják, több millió rubel büntetést kaphatnak.

A törvénymódosítások egy másik, jogvédők által bírált csomagja értelmében 100 ezer rubelig (átszámítva 440 ezer forintig) terjedő pénzbírsággal, illetve egyévi kényszermunkával vagy börtönbüntetéssel sújtható, ha valaki nem tesz bejelentést terrorcselekmény elkövetéséről vagy annak előkészületéről.

A kötelezettség alól csak közeli rokon esetében ismer el mentességet az új szabályozás.

Hírdetés

Szándékos terrorcselekmény esetén a büntethetőség alsó korhatárát 14 évre szállítják le.

Az oroszok "hazafias törvénye"

A módosításokat az orosz utasszállítógép ellen tavaly novemberben, Egyiptomban elkövetett merénylet után terjesztették be a felsőház védelmi és biztonsági bizottságának.

A helyzet eléggé hasonlatos ahhoz, amikor az Egyesült Államokban a 9/11-es merényletre hivatkozva elfogadták a tömeges megfigyelést lehetővé tevő "hazafias" törvényt.

Az amerikai titkosszolgálat módszereit felfedő és a legnagyobb amerikai kémbotrányt kirobbantó Edward Snowden először kritizálta az orosz kormányzatot azóta, hogy menedékjogot kért az országban.

Még az elfogadása előtt úgy fogalmazott: a jogszabály maga "a Nagy Testvér törvénye", ez pedig nem működőképes, és sosem szabadna aláírni. Hozzátette, a tömeges megfigyelés sohasem célravezető.

"Ez a törvény csak a pénzt emésztené fel, és elvenné az orosz emberek szabadságát anélkül, hogy valóban növelné a biztonságukat" – írta Snowden a Twitteren.

(Origó)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »