Putyin: Oroszország maradjon világi állam

Oroszországnak meg kell maradnia világi államnak minden vallási felekezet tekintetében – hangoztatta Vlagyimir Putyin elnök az orosz emberi jogi tanács csütörtöki moszkvai ülésén.

 „A miénk világi állam, ne feledkezzünk meg erről egyetlen felekezet esetében sem. Ez rendkívül fontos” – mondta.

Az elnök érzékeny kérdésnek nevezte, hogy a tanulók az iskolában viselhetnek-e a vallási hovatartozásukra utaló öltözetet. Megemlítette, hogy több európai országban ebben az ügyben korlátozásokat vezettek be, és egyben hangot adott álláspontjának, hogy Oroszországban ebben a kérdésben az érvényes jogrend szerint kell eljárni. Emlékeztetett rá, hogy az oroszországi iskolák maguk dönthetnek az öltözetről.

Szavai szerint a jogvédők tevékenységét nem szabad korlátozni. Putyin hangot adott azon véleményének, miszerint az állam és a civil társadalom természetes szövetségesei egymásnak a közös célok elérésében, és hasznosnak nevezte a két fél közötti párbeszédet. Az orosz elnök szerint az államnak reagálnia kell, ha jogsértésről értesül. A választások civil kontrolljának szerepét méltatva hangsúlyozta, hogy minden választási csalást, az eredmények meghamisítását meg kell akadályozni.

Hírdetés

Putyin támogatásáról biztosította a bíróságok munkájának átláthatóbbá tételét sürgető javaslatot, az ombudsman és a vállalkozói jogok képviselője jogosítványainak kibővítését, az intézmények összeférhetetlenségének jogi értelmezését kidolgozó független ügyész hivatalának létrehozását.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ápolni kell a politikai megtorlások áldozatainak emlékét. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a történelmi tanulságoknak egyesítő és nem megosztó szerepet kellene játszaniuk, és azoknak a társadalmi békét és egyetértést kellene szolgálniuk.

Mint mondta, Oroszország nem fogja megengedni, hogy kívülről külföldi ügynökségként fellépő „nem kereskedelmi” (nonprofit) szervezeteken keresztül politikai nyomást gyakoroljanak rá. Ugyanakkor ígéretet tett annak a felvetésnek a tanulmányozására, hogy adójukból az orosz állampolgárok társadalmi szervezeteket is támogathassanak, mert így megszűnne az állami fellépést kiváltó külföldi anyagi támogatás iránti igény. Ígéretet tett rá, hogy a jövő évben felülvizsgáltatja az elnöki ösztöndíjak rendszerét, és utasításba adta a „nem kereskedelmi szervezetekről” rendelkező törvény felülvizsgálatát.

Putyin szerint az orosz állam nem engedi meg az internetes szféra monopolizálását, és minden döntés ez ellen szól. Az elnök a tanácskozás egyik résztvevőjének arra a felvetésére reagált így, amely szerint nem szabad megengedni, hogy az állam monopolizálja az internetet és az az informatikai technológiát, különben „a legjobb emberfők elhagyják Oroszországot”.

Az elnök egyebek között azt is kifejtette: Oroszország nem nyugszik bele, hogy a Nyugat és a nemzetközi szervezetek olyan közönnyel viszonyulnak az észak-szíriai Aleppóban kedden megölt két orosz ápolónő és egy súlyosan megsebesített gyerekorvos ügyéhez, mintha egy lapon lehetne őket emlegetni a gyilkosaikkal.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »