Putyin mondta ki a végső szót

Putyin mondta ki a végső szót

Lesz pénze Oroszországnak a paksi hitelre, erősítette meg az orosz elnök a magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalása után. Orbán Viktor Novo-Ogarjovóban találkozott Vlagyimir Putyinnal, akivel a kétoldalú kapcsolatok állásáról, illetve a menekültkérdésről is egyeztetett.

A magyar–orosz csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón Vlagyimir Putyin mondta ki a végső szót. Az orosz elnök leszögezte, hogy Moszkvának lesz pénze a paksi bővítés finanszírozására, cáfolva azokat a feltételezéseket, miszerint az orosz gazdaság válságos helyzete miatt a projekt veszélybe kerülhet.

„Egyébként a Paksi Atomerőművel kapcsolatban ugye a 12 milliárd eurós költségvetés közismert, ebből 80 százalékot egy orosz hitel nyújt, és mondtam miniszterelnök úrnak, hogy az orosz fél teljes mértékben készen áll arra, hogy a kötelezettségeit teljesítse” – emelte ki az orosz elnök.

Hírdetés

Orbán Viktor az évszázad üzletének nevezte a paksi szerződést, és hozzátette, nem érti az azt övező nemzetközi vitákat, hiszen a 60-as évek óta tart az együttműködés ezen a téren Oroszországgal. A találkozón megállapodás született a magyar gázszállítási szerződések 2019 végéig való meghosszabbításáról is.

A migránsválsággal kapcsolatban Putyin azt mondta, megérti és szimpatikusnak tartja a magyar kormány álláspontját, szerinte elsősorban a kiváltó okok megszüntetésével, például a terrorizmus elleni küzdelemmel lehet csökkenteni. Orbán Viktor a kérdésben az orosz sajtó előtt is megismételte a kormány már ismert álláspontját.

„Az első kérdés úgy hangzik, hogy az ellenőrzés nélkül, tömegesen beáramló migránsok, mint jelenség, Európának összességében jó vagy inkább rossz dolog. Ma a legnagyobb országok azon az állásponton vannak Európában, hogy ez összességében jó dolog. Nem tudom, okoz-e ez itt meglepetést, de ez az álláspont, hogy ez egy jó dolog, és ez nem árt Európának, hanem összességében előnyére válik. A mi álláspontunk ezzel szemben az, hogy ez nem jó dolog, hanem rossz dolog” – fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint az orosz–magyar kapcsolatokban minden területen előrelépés következett be Putyin elnök egy évvel ezelőtti budapesti látogatása óta. Egyedül a kereskedelem esett vissza, de ez elsősorban az olajárcsökkenésnek és a nyugati szankcióknak az eredménye. Az Oroszország ellen az ukrán beavatkozás miatt kivetett uniós büntetőintézkedéseket a magyar kormány támogatta, de a miniszerelnök szerint már nincs egyetértés arról az unión belül, hogy a korlátozásokat automatikusan meg kell hosszabbítani.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »