Putyin megvárja Trumpot az Ukrajnáról szóló tárgyalásokkal Csehország elnöke szerint

Putyin megvárja Trumpot az Ukrajnáról szóló tárgyalásokkal Csehország elnöke szerint

Nyitókép: Facebook, Petr Pavel

Petr Pavel szerint az orosz elnök megvárja a jövő évi amerikai elnökválasztást, mert Trumppal tárgyalna szívesen a háború jövőjéről, az EU nélkül.

Pavel figyelmeztetett, hogy amennyiben Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztást, Putyin valószínűleg megpróbál vele tárgyalni, „függetlenül attól, hogy mit gondol erről Ukrajna vagy Európa többi része”.

A cseh elnök szerint az ilyen tárgyalások Putyin és Trump között „valamiféle kompromisszumhoz vezethetnek, amely Oroszországot elméletileg visszahelyezi a kulcsszereplő státuszába, és a többieknek valahogyan meg kell majd békélniük ezzel”.

Petr Pavel, aki a NATO katonai bizottságának vezetőjeként szolgált, mielőtt 2023 januárjában államfő lett, határozottan támogatja Ukrajnát, de meglehetősen szkeptikusnak tűnik azzal kapcsolatban, hogyan fog alakulni Oroszország háborúja az országban, mondván, hogy a világnak hamarosan „egy új helyzettel” kell szembenéznie.

Hírdetés

„Sok minden áll előttünk, mert az ukrajnai konfliktus alakulása azt mutatja, hogy jövőre nagy valószínűséggel jelentős fejleményekre számíthatunk. És az eddigi jelek arra utalnak, hogy ez nem pont olyan lesz, amilyennek mi szeretnénk”

– mondta a cseh elnök.

Pavel megjegyzései visszhangozzák Jens Stoltenberg NATO-főtitkár december elején tett nyilatkozatát, aki „rossz hírekre” számított az ukrán frontról.

Donald Trump korábban azt mondta, hogy újraválasztása esetén 24 órán belül megoldja az ukrajnai háborút.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »