Putyin megnyitotta a nagymecsetet, és elítélte az IÁ-t

Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen nyitotta meg ismét a moszkvai nagymecsetet szerdán, az eseményen részt vett Recep Tayyip Erdogan török és Mahmúd Abbász palesztin elnök is.

Az orosz államfő a négy év alatt újraépített mecset ismételt megnyitása alkalmából arról beszélt, hogy Oroszország többvallású ország, és külön hangsúlyozta, hogy az iszlám az ország történelmi vallásainak egyike. Az új nagymecsetben „az iszlám humanista eszméit és igaz értékeit fogják terjeszteni” – közölte, s ezzel kapcsolatban elítélte az Iszlám Állam terrorszervezetet, amiért „meghamisítja az iszlámot”.

Hírdetés

Sajtóértesülések szerint szerda délután Putyin az Iszlám Állam elleni stratégiáról is tárgyal majd a török államfővel, akinek országa tagja a terrorszervezet ellen az Egyesült Államok vezetésével harcoló koalíciónak.

Abbásszal előző nap találkozott az orosz elnök, a palesztin vezető akkor a szíriai válság politikai rendezését sürgette. Az eredeti moszkvai nagymecset 1904 és 2011 között állt, 2011-ben rossz szerkezeti állapota miatt – a hívek tiltakozása ellenére – lebontották. Az újjáépítés 152 milliárd eurónak megfelelő összegbe került, amelynek jelentős részét dagesztáni oligarchák adták össze. Az új nagymecsetben mintegy tízezer ember tartózkodhat egy időben, így ez Európa egyik legnagyobb muzulmán imahelye.

Moszkvában becslések szerint kétmillió muszlim él, a városban fél tucat mecset van. Oroszországban összesen mintegy húszmillióan iszlám hitűek, többségük az Észak-Kaukázusban, Tatárföldön és Baskírföldön él.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »