Putyin megkegyelmezett az amerikaiaknak

Putyin megkegyelmezett az amerikaiaknak

Az orosz külügyminisztérium pénteken azt javasolta Vlagyimir Putyinnak, hogy az Oroszországot érintő amerikai lépésekre válaszul utasítson ki az országból 35 amerikai diplomatát. Ebből négy ember a szentpétervári főkonzulátuson dolgozik, a többiek pedig a moszkvai nagykövetségen – írta Szergej Lavrov külügyminiszterre hivatkozva az RT.com. Korábban Lavrov leszögezte, hogy Oroszország nem fogja válasz nélkül hagyni az amerikaiak lépését.

Putyin azonban a pénteki nap folyamán közölte: Moszkva nem utasít ki senkit válaszul a szankciókra, és megvárják a megválasztott elnök, Donald Trump beiktatását.

„Nem fogunk problémákat okozni amerikai diplomatának. Nem fogunk elküldeni senkit” – idézi az orosz elnököt a CNN. Mint mondta, az Egyesült Államokból hazatérő orosz diplomaták otthon, családjaik és barátaik körében töltik az újévi ünnepséget.

Hoztak azonban az eset nyomán látható intézkedéseket: angol-amerikai iskolákat zártak be Moszkvában, és úgy döntöttek, hogy az amerikai nagykövetség többé nem használhatja a Szerebrjanij Borban található nyaralóját.

Hírdetés

„Zaklatási kampány”

Mi is beszámoltunk arról, hogy a hivatalától három hét múlva elköszönő Barack Obama amerikai elnök csütörtökön súlyos, Oroszországot érintő szankciókról határozott rendeletében, arra hivatkozva, hogy Moszkva „a nemzetközileg elfogadott viselkedési normák semmibevételével aláássa az amerikai érdekeket”. A válasz szinte perceken belül megérkezett az orosz féltől, a moszkvai külügy szerint a szankciók ellentétes hatásúak lesznek, ártani fognak a kétoldalú kapcsolatok helyreállításának.

Miről szól a rendelet és a szankciók?

Az Amerikai Egyesült Államok harmincöt orosz diplomatát utasított ki, és bezárt két, egy New York-i és egy marylandi orosz létesítményt. Helyi idő szerint péntek déltől minden orosz tisztségviselőnek megtiltják a szóban forgó épületekbe való bejutást, a diplomatáknak 72 órájuk van arra, hogy elhagyják az USA területét. A sejtés szerint e létesítményekben az oroszok hírszerzési tevékenységet folytattak.A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó névtelen forrás szerint az intézkedés Oroszország washingtoni nagykövetségét és San Franciscó-i konzulátusát is érinti.Szankciókat hoztak vezető beosztásban dolgozó orosz katonai hírszerzési illetékesek és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyes tagjai ellen. Az amerikai pénzügyi minisztérium feketelistája név szerint felsorolja a személyeket. A The New York Times négy érintett személyről tud.Az intézkedések okaként az amerikai választásra időzített állítólagos orosz hekkertámadásokat és a moszkvai amerikai követség munkatársai elleni zaklatásokat jelölte meg Washington.Hamarosan részletes összefoglalót jelentet meg az FBI arról, hogy az orosz polgári és katonai hírszerzésnek milyen köze volt a hekkertámadásokhoz.

Egy névtelenül nyilatkozó magas rangú amerikai tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek csütörtökön elmondta: Washington ily módon kíván válaszolni Oroszországnak a Moszkvában tartózkodó amerikai diplomaták ellen indított „zaklatási kampányára”. Hivatalos washingtoni álláspont szerint ugyanis amerikai külügyi alkalmazottak elfogadhatatlan zaklatásoknak, megfélemlítésnek voltak kitéve Moszkvában az év során az orosz biztonsági szolgálatok, illetve a rendőrség részéről.

A londoni orosz nagykövetség később Twitter-bejegyzésében – egy „béna kacsát” kirakva – nevezte szerencsétlennek Obamát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »