Putyin megfenyegette Romániát és Lengyelországot

Putyin megfenyegette Romániát és Lengyelországot

Vlagyimir Putyin pénteken arra figyelmeztette Lengyelországot és Romániát, hogy az orosz rakéták célkeresztjében találhatják magukat, mert otthont adnak az Egyesült Államok rakétavédelmi-pajzsának, amit Moszkva biztonsági fenyegetésként tart számon.

 

Az amerikai álláspont szerint a rakétapajzs Irán esetleges támadásával szemben véd, és nem fenyegeti Oroszországot. Ezt nyilatkozták akkor is, mikor pár hete aktív üzemmódba kapcsolták a pajzs romániai részét. Egy további pajzs épül jelenleg Lengyelországban, leghamarább jövőre készül el.

 

„Ha Romániában az emberek nem tudják, mit jelent célkeresztben lenni, akkor mi kénytelenek leszünk bizonyos lépéseket tenni biztonságunk érdekében”, mondta Putyin Athénban, a Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján.

 

Az orosz államfő nem részletezte, milyen intézkedéseket foganatosítana a rakétapajzs ellen. „Nem teszünk lépéseket mindaddig, amíg nem látunk rakétákat a velünk szomszédos országokban”, mondta. Szerint az Iránra való hivatkozás irreleváns, mert annak atomprogramját sikerült egy nemzetközi megállapodás keretében leállítani. Hozzátette, hogy „Már többször is elmondtuk, hogfy kénytelenek leszünk reagálni (…). Senki sem akar minket meghallgatni, senki sem akar velünk tárgyalni.”, panaszkodott.

 

Krím lerohanáváal kapcsolatban csak annyit mondott: „Ami Krímet illet, úgy gondoljuk, hogy ezt a kérdést örökre lezártuk”.

Hírdetés

 

Reuters.com

Nyitókép: Reuters.com

 

Kapcsolódó cikkek: 

 

A NATO aktiválja az Európát védő rakétavédelmi pajzsot

 

Orosz válasz a romániai rakétavédelmi pajzsra

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »