Putyin: leküzdöttük a gazdasági válságot, és közben kompetenciákat nyertünk vissza

Oroszország leküzdötte a gazdasági válságot – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Moszkvában, élőben válaszolva a tévénézők kérdéseire.

Az orosz gazdaság három negyedéven át növekedést mutatott, az idén az első három hónapban az ipari termelés 0,7 százalékkal, a beruházások 2,3 százalékkal nőttek, a devizatartalékok elérték a 405 milliárd dollárt, az infláció pedig a példátlanul alacsony, 4,1 százalékos szintre csökkent – közölte Vlagyimir Putyin a 15. alkalommal megrendezett Közvetlen vonal elnevezésű médiafórumon.

Hozzátette, tavaly június-augusztus óta a reálbérek is lassan növekedni kezdtek. Az elnök sajnálkozását fejezte ki az amerikai szenátus által a tavalyi elnökválasztásba való állítólagos orosz beavatkozás miatt megszavazott új szankciók miatt, és belpolitikai indítékúnak nevezte őket. Szerinte az ilyen intézkedések a Nyugatnak is károkat okoztak.

Hírdetés

Putyin szerint Oroszországnak 50-55 milliárd dollárnyi veszteséget okoztak a szankciók, a büntetőintézkedéseket bevezető országoknak pedig 100 milliárdot. Azt mondta, a szankciók hatására Oroszország visszanyerte kompetenciáját az elektronikában, a repülő- és rakétaiparban, valamint a nehézgép-gyártásban, baromfi- és sertéshúsból önellátóvá, a búzaexportban pedig világelsővé vált.

Elismerte, hogy nem szűnt meg Oroszországnak a nyersanyag-exporttól való függősége, de szerinte növekedésnek indult az energiahordozóktól független kivitel is. Felidézte, hogy a nyugati szankciókra válaszul bevezetett orosz élelmiszer-embargó hatálya az év végéig tart, ennek feloldása a partnerek magatartásától függ.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »