Putyin hidat akar építeni a Kercsi-szorosra Albert Speer tervei alapján

Putyin hidat akar építeni a Kercsi-szorosra Albert Speer tervei alapján

A második világháború idején a németek terveztek egy hidat, amely összekötötte volna a Krím félszigetet az ukrán területekkel, de a megvalósítás soha nem következett be.
Az orosz miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev létrehozott egy állami vállalatot, amely újraéleszti a terveket és kész a projekt befejezésére.

A tervezett híd a Kercsi-szoroson épülne, összekötve Oroszországot Ukrajnával, és ezzel létrejönne a negyedik belépési lehetőség az eddigi három mellett a Krím félszigetre.
A híd ötlete, hogy összekapcsolják a két országot, eredetileg Albert Speer német építész agyában fogant meg, a második világháború idején. A célja az utánpótlás biztosítása egy esetleges német invázió idején az Észak-Kaukázusban.
Medvegyev azt mondta, hogy Oroszország és Ukrajna 2010-ben aláírták a hídépítésre vonatkozó megegyezést, mely a két ország közötti jelenlegi feszültség ellenére él.2010-ben építeni a hidat 2010-ben továbbra is kötelező, annak ellenére, hogy egyre nagyobb feszültség a két ország között, mert Oroszország úgy döntött, hogy csapatokat küldött a krími térségbe, miután Viktor Janukovics ukrán elnököt puccsal elűzték.
Oroszország nem volt hajlandó elismerni az új alkotmányellenes kormányt, amit Kijevben fegyveresek és ultra- nacionalisták vezetnek.
Azt állítja, hogy az orosz ajkú lakosság védelmében lépett be a krími területekre.
Hétfői kormány ülésen, Medvegyev bejelentette a hídhoz kapcsolódó gyakorlati munka megkezdését:”Ukrajna továbbra is fontos kereskedelmi és gazdasági partner számunkra , és a kormánynak meg kell oldani ezeket a kérdéseket.

1943-ban Adolf Hitler személyesen megbízást adott egy három mérföldes vasúti és közúti híd tervezésére, melyet Speer létrehozott. Hitler remélte,  a híd megépülése segítség a Szovjetunió legyőzéséhez.
A vasbeton szerkezetet, valamint az acél sodronyokat a német Organization Todt megépítette, hogy ezzel is támogassa a német visszavonulást.
“Még abban az időben egyértelmű volt, hogy a hídépítés soha nem valósul meg”- írta Speer.

Hírdetés

Mivel a szovjet csapatok 1943-ban megkezdték a németeket vissza nyomni Berlin felé, a  hadsereg hátrahagyta a hiányos 2,8 mérföldes hidat, mely két éven belül kezdett összeomlani.
A 60-as évekre, a híd nagy része már elmerült a tengerben, de nem jelentett veszélyt a hajózásra, mivel a maradványokat már eltakarították teljesen.
2010-ben, az ukrán elnök, Viktor Janukovics és az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev aláírta a megállapodást, hogy építenek egy hidat a szoroson .
Az idén január végén, a két kormány úgy döntött, hogy tisztán nemzeti építőipari vállalat lesz a kivitelező.
Medvegyev aláírta a rendeletet és ezzel kifejezte szándékát, hogy a projektet megvalósítja írja a War History.

magyartudat.com

No visits yet


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »