Putyin: Hiba az együttműködés hiánya

Óriási hiba a szíriai kormánnyal való együttműködés hiánya, mert Bassár el-Aszad szíriai elnökön és a kurd milícián kívül senki sem harcol igazán az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen – jelentette ki hétfőn New Yorkban Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki tíz év után először szólalt fel az ENSZ-közgyűlés általános vitájában.

„Úgy gondoljuk, hogy óriási hiba az együttműködés megtagadása a szíriai kormánnyal, a szíriai kormányerőkkel, amelyek bátran, szemtől szembe harcolnak a terrorral” – mondta. Az orosz elnök egy szélesebb körű nemzetközi terrorellenes koalíció létrehozását sürgette, amelyben a muszlim országok, köztük a szíriai kormányerők kulcsszerepet játszanak. Ezt a Hitler elleni egykori összefogáshoz hasonlította. Kifejezte meggyőződését, hogy az ENSZ hatalmas potenciállal rendelkezik, amellyel hozzá tud járulni egy új globális konfrontáció megelőzéséhez.

Két álláspont

A szíriai helyzet is fontos helyen szerepel Vlagyimir Putyin és Barack Obama elnöknek a nap folyamán később megtartandó tárgyalásán. Obama az ENSZ-ben korábban arról beszélt, hogy kész Oroszországgal és Iránnal is együttműködni a szíriai válság megoldása érdekében, de kizárta annak lehetőségét, hogy az általa zsarnoknak minősített Aszad szerepet kapjon a szíriai „irányított (hatalmi) átmenetben”.

Hírdetés

Putyin elnök a Közgyűlésben elmondott beszédében hangoztatta, hogy az úgynevezett demokratikus forradalmak nyugati exportja erőszakhoz, szegénységhez és társadalmi katasztrófához vezetett a Közel-Keleten, a hatalmi vákuumot pedig szélsőségesek töltötték ki.

Az ukrán küldöttség kivonult

Az orosz elnök szerint az ukrajnai válság is egy kívülről irányított „katonai puccs” eredménye, és a NATO-bővítésnek köze van az ukrajnaihoz hasonló geopolitikai krízisek kitöréséhez. Putyin, anélkül, hogy megnevezte volna az Egyesült Államokat, bírálta „a dominancia egyetlen központját”, amely a hidegháború után jött létre, és amely az ENSZ megkerülésére törekszik.

Mint mondta, hogy az Oroszország ellen az ukrajnai válság miatt bevezetett nyugati szankciók ellentétesek az ENSZ alapelveivel. Hangsúlyozta, hogy a rendezésnek figyelembe kell vennie a Donyec-medence lakóinak érdekeit és hogy csak a minszki megállapodások maradéktalan végrehajtása vethet véget a vérontásnak Ukrajnában.

Az orosz elnök beszéde alatt az ukrán küldöttség elhagyta a tanácstermet. Ukrajna ENSZ-nagykövete szerint a karzaton Putyinnal szemben kibontottak egy Ilovajszkból származó ukrán zászlót.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »