Putyin: ha nukleáris fegyverrel támadnak ránk, mi a mennybe kerülünk, ők pedig egyszerűen megdöglenek

Moszkva kész bármely pillanatban javítani kapcsolatait Washingtonnal – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön a nemzetközi Valdaj Vitaklub csütörtökön megtartott tanácskozásán.

Putyin szerint Donald Trump „ráhangolódott” a kétoldalú kapcsolatok stabilizálására és rendezésére. Egyet nem értését fejezte ki azzal a vélekedéssel kapcsolatban, hogy az amerikai elnök csak önmagát hajlandó meghallani.

Úgy vélekedett, hogy az oroszellenes retorika mind az Egyesült Államokban, mind Nagy-Britanniában a belpolitikai küzdelem eredménye és sürgette ezen belső válságok rendezését.

Az iráni kivonulás nem Moszkva gondja

Nem Oroszországnak kell rávennie Iránt arra, hogy kivonja csapatait Szíriából – jelentette ki az orosz elnök. Úgy vélekedett, hogy erről a kérdésről Damaszkusznak és Teheránnak kell megállapodnia, és az Irán távozását követelő kormányoknak garanciákat kellene adniuk arra vonatkozólag, hogy nem fognak beavatkozni Szíria belügyeibe.

Szavai szerint Oroszország katonai szerepvállalásával Szíriában „egészében véve elérte céljait”, azt, hogy megelőzze az arab ország teljes „szomalizációját” és államiságának degradálódását, valamint azt, hogy annak területéről Oroszország és a vele vízummentes viszonyban lévő országokba terroristák szivárogjanak be.

Orosz marad Krím

Hírdetés

Zsákutcába vezetnek azok a kísérletek, amelyek arra irányulnak, hogy elvitassák a Krím félsziget hovatartozását – hangoztatta az orosz elnök.

„A Krím a mienk. Hogy miért a mienk? Nem azért, mert jöttük és elragadtuk. A Krímben az emberek elmentek a népszavazásra, és arra szavaztak, hogy függetlenné akarnak válni, következő lépésként pedig az Oroszországi Föderáció részévé” – mondta Putyin, hozzátéve, hogy szerinte „ez az igazi demokrácia”. „Az ezen a területen élő emberek akaratnyilvánításából indulunk ki” – ismételte meg az elnök az ismert moszkvai álláspontot, rámutatva, hogy a Szerbiáról leválasztott Koszovóban nem rendeztek hasonló referendumot.

Mint mondta, nem látja jeleit annak, hogy a közeljövőben a Nyugat feloldaná az Oroszország ellen bevezetett szankciókat.

Csak válaszként vetnének be atomfegyvert

Oroszország abban az esetben kész nukleáris fegyvert bevetni, ha a potenciális agresszor elsőként mér rá csapást – az orosz elnök.

„Amikor meggyőződünk arról, hogy támadás történt Oroszország területe ellen, csak azután indítunk válaszcsapást. Természetesen ez egy világkatasztrófa lenne. De megismétlem: mi nem lehetünk ennek a kezdeményezői, mert nálunk (a tervek között) nincs preventív csapás” – fogalmazott az elnök.

„Igen, ebben a helyzetben mintegy várunk arra, hogy (nukleáris) fegyvert alkalmazzanak ellenünk. Mi magunk semmit sem teszünk. De az agresszornak akkor is tudnia kell, hogy megtorlás elkerülhetetlen, és hogy meg fog semmisülni. És mi agresszió áldozata vagyunk. Mi mint mártírok a mennybe kerülünk, ők pedig egyszerűen megdöglenek. Még bűnbánatra sem lesz idejük” – tette hozzá.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »