Putyin és Obama megállapodott Szíriáról

Egy Szíria által irányított és birtokolt politikai átmenetre lenne szükség – állítólag ebben állapodott meg az orosz és az amerikai elnök, akik vasárnap kettesben is egyeztettek az isztambuli G20-as találkozó vacsoraszünetében.A Guardian egy fehér házi forrásra hivatkozva írja, hogy a két vezető szerint az ENSZ-nek kéne közvetítenie az Asszad-rezsim és a felkelők közti béketárgyalásokon, amik egy esetleges tűzszünet után indulhatnának be.

Magyar Menedék - Ubuntu

A stratégiai célok egyeznek az Iszlám Állam elleni harcban, de a taktikában vannak különbségek
– mondta Jurij Uszakov orosz elnöki tanácsadó a találkozóról.

Hírdetés

Ma már a brit miniszterelnök, David Cameron is arról beszélt egy interjúban, hogy akár a mostani szíriai elnök hatalomban tartása árán is meg kell egyeznie a nyugati hatalmaknak az oroszokkal egy közös, Iszlám Állam elleni stratégiáról. Obamához hasonlóan, korábban ő is ragaszkodott ahhoz, hogy Bassár el-Asszadnak hosszú távon mennie kell a hatalomból, a pénteki franciaországi terrortámadások után már arról beszélt, hogy Nagy-Britanniának, Franciaországnak és az Egyesült Államoknak kompromisszumot kell kötnie Oroszországgal.
„Komoly nézeteltéréseink vannak. Ezt nem titkoljuk, inkább megbeszéljük. A legfontosabb, hogy tisztességes párbeszéd legyen közöttünk” – mondta Cameron, aki hétfőn szintén találkozott kettesben Putyinnal egy órára.

A kompromisszum feltehetően az lesz, hogy nem támadják tovább Asszadot a hatalomban egy közösen kialakított stratégiáért cserébe. Szerinte „reményteli jelei” vannak annak, hogy a nemzetközi közösség kialakíthat egy ilyen tervet. Azt mondta, addig nem lehet kezelni az Iszlám Állam által jelentett veszélyt, amíg nincs stabilitás Szíriában.

presstv


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »