Putyin és Macron meglepő trianoni randija

Emmanuel Macron új francia államfő meghívására Vlagyimir Putyin orosz elnök május 29-én Versailles-ba látogat – erősítette meg a Kreml hétfőn az Elysée-palota bejelentését. Nagy Péter orosz cár 1717-es franciaországi látogatásának és a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételének 300. évfordulóján megrendezendő kiállítás megnyitása alkalmából találkozik első alkalommal a két államfő.

 

A nyugati országok vezetői az ukrán háború óta nem fogadják Putyint, az Oroszország ellen hozott gazdasági szankciók máig érvényben vannak. Sőt, Putyin nyilvánvalóvá tette, kit támogat a francia elnökválasztáson, amikor márciusban meghívta Moszkvába Marine Le Pent. Meglepő tehát mind a meghívás, mind pedig az elfogadása!

 

Közös fellépés, kétoldalú kapcsolatok

 

És nem csak közös tárlatnézés van tervben, hanem a beharangozottak alapján beszélgetni fognak a világ jelenlegi válsággócpontjairól, a terrorellenes küzdelemben a közös fellépésről valamint a kétoldalú kapcsolatokról is. Macron „újfiúként” valószínűleg egyeztetett a többi nagyhatalom vezetőjével, akik áldásukat adták az orosz elnök meghívására.

 

A Körképen levő cikkek szabadon hozzáférhetők, ugyanakkor elkészítésük anyagi forrást igényel. Támogatóinknak köszönhetően még több minőségi tartalmat tudunk gyártani.

Kérjük, támogasson Ön is bennünket. Köszönjük.

Támogatom a Körképet!Tovább olvasom

Hírdetés

 

De az sem kizárt, hogy a történelmi – kulturális eseményre való invitálás lesz majd az elmérgesedett és mindkét fél részére egyre kellemetlenné vált EU – Oroszország kapcsolatában a fordulópont. A politikai enyhülés egyre inkább az oroszellenes szankciókat kezdeményező EU érdekévé válik. Macron tiszta fiúként nem vett még részt a szankciók kezdeményezésben, tehát „újfiúként” alkalmas lehet az enyhülési folyamat beindítására is.

 

Legnyugatabbra Budapestig jutott

 

A tárlat pontos helyszíne a Versailles-i kastély épületétől észak-nyugatra található Nagy-Trianon kastély, ahol 1920. június 4-én aláírták Magyarország új határait felrajzoló trianoni békeszerződést. Putyinnak eszébe juthatna, hogy az évek óta ellene irányuló nyugati embargó ideje alatt a legnyugatabbra Budapestig jutott el 2015-ben és 2017-ben is.

 

Megérdemelnénk tehát tőle annyit, hogy a találkozó helyszínének szomorú magyar vonatkozása és aktualitása miatt is (május 29-én, pár nappal a tragikus történelmi esemény évfordulója előtt kerül sor a találkozóra) utalna az örök békétlenséget eredményező trianoni békeszerződés igazságtalanságára.

 

De valószínűleg Putyin nem fog élni ezzel a magyaroknak kedvező gesztussal!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: rt.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »