Putyin ellenzi az oltás kötelezővé tételét

Tizenegy napig tartó járványügyi munkaszünetet vezettek be csütörtöktől Moszkvában a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezésére, miközben országos szinten az új fertőzöttek száma először haladta meg a 40 ezret, és a halálos áldozatoké is ismét rekordot döntött.

A 11 napig tartó moszkvai kényszerszabadságolás a polgármesteri hivatal indoklása szerint a SARS-CoV-2 delta mutációjának lappangási időszakát fedi le. Nyár óta a koronavírusnak ez a változata a meghatározó az orosz fővárosban és szerte az országban.

Moszkvában csak a városi infrastruktúrát működtető, a folyamatos üzemű vállalatok, valamint a stratégiai jelentőségű szövetségi intézmények és üzemek nem álltak le. Szombaton a vonatkozó elnöki rendelet értelmében országos szintű, november 8-ig tartó járványügyi munkaszünet kezdődik, de a Covid-19 által leginkább sújtott régiók már előbb bevezethették a korlátozásokat és feloldásukat is későbbre halaszthatják majd.

A Kommerszant című gazdasági napilap úgy értesült, hogy a Kreml a védőoltást népszerűsítő kampány újraindítására készül, elismerve, hogy az eddigi kísérlet nem volt hatékony.

Az embereket ezután arról próbálják meggyőzni, hogy csakis beoltva lehet teljes értékű életet élni, és hogy csak a társadalom oltottsági szintjétől függően lehet feloldani a korlátozásokat. Vlagyimir Putyin elnök korábban többször is kijelentette, hogy ellenzi a védőoltás kötelezővé tételét.

Az orosz Szövetségi Légiközlekedési Ügynökség (Roszaviacija) azt javasolta a légitársaságoknak, hogy ne sűrítsék a belföldi járataikat a kényszerszabadságolás következtében megugrott kereslet miatt. A Kommerszant által megszólaltatott szakértők szerint azonban az intézkedés megkésett. Emellett a leállás idejére gyakorlatilag az összes jegy elkelt a Törökországba, Egyiptomba és Dubajba tartó gépekre.

Hírdetés

Moszkvában az újonnan bevezetett korlátozások keretében a gyógyszertárak, valamint az élelmiszert és az alapvető szükségleti cikkeket árusító üzletek kivételével felfüggesztették a kereskedelem, a szolgáltatások, a vendéglátás, a sport, a kultúra, a szabadidő és a szórakoztatás területén működő összes vállalkozás és szervezet tevékenységét. A közétkeztetési létesítmények csak a szállodákban, elvitelre és kiszállításra működhetnek.

Az okmányirodák kizárólag sürgős anyakönyvi szolgáltatásokat nyújtanak, bezártak az óvodák, az iskolák és a gyermekeknek fenntartott szabadidőközpontok. A felső- és középfokú tanintézmények visszaálltak a távoktatásra.

A moszkvai közegészségügyi intézmények továbbra is biztosítják a rutinszerű orvosi ellátást, de fogorvoshoz csakis sürgős esetben lehet fordulni.

A színházak és a múzeumok továbbra is működnek, de csak oltási igazolással látogathatók, a helyiségek legfeljebb 50 százalékos kihasználtsága és védőmaszk viselése mellett. Külön hatósági engedély nélkül tilos kulturális, szórakoztató, sport-, promóciós és egyéb rendezvényeket megtartani. Felfüggesztették a 60 év feletti moszkvaiak ingyenes utazási jogosultságát a városi tömegközlekedésen.

A védettséggel nem rendelkező 60 év felettieknek és a krónikus betegeknek az otthonmaradást javasolják.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »