Putyin-ellenes tüntetés Kijevben

Putyin-ellenes tüntetés Kijevben

Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen tüntettek az ukrán fővárosban, Kijevben tegnap azzal a céllal, hogy a nemzetközi közösség figyelmét ráirányítsák Oroszország ukrajnai és kazahsztáni beavatkozására a Moszkva és a Nyugat között tervezett tárgyalások előtt.

A tüntetésen több százan vettek részt, köztük krími tatár vezetők, a Donyec-medencei válságövezetben szolgált ukrán veteránok, kazahsztáni és azerbajdzsáni aktivisták. Felszólították a demokratikus államok vezetőit, hogy mondjanak nemet Putyinnak és ne engedjenek a Kreml ultimátumainak. „Putyin célja a Szovjetunió újjáépítése, a világszövetségek lerombolása, a világ káoszba sodrása. A mi feladatunk ennek megállítása, megelőzése, feladatunk, hogy nemet mondjunk Putyinnak. Putyin népirtást hajt végre a krími tatárok között, háborúkat indított a volt Szovjetunió teljes egészében. Ma látjuk az orosz csapatok invázióját Kazahsztánban, láttuk a háborúkat Grúzia ellen, és háború dúl Ukrajnában, amelyet Pu­tyin indított el” – nyilatkozták a megmozdulás szervezői.

Refat Csubarov krími tatár vezető a tüntetésen felszólalva kijelentette: az országot Oroszország részéről fenyegető magas szintű veszély és „Kazahsztán orosz csapatok általi megszállása” közepette a krími tatár közösség elvárja, hogy Ukrajnáról ne döntsenek Ukrajna bevonása nélkül. Ezen felül követelte, hogy a Nyugat határozza meg pontosan és egyértelműen az Oroszországgal folytatott tárgyalásainak célját. Hozzátette: az ukránoknak pedig egyértelműen kifejezésre kell juttatniuk, hogy a céljuk az ukrán állam területi integritásának helyreállítása, beleértve ebbe az Oroszország által 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félszigetet, valamint az ország felségvizeit a Fekete- és Azovi-tengeren. Ezenkívül sürgette az ukránok mozgósítását az ország védelmére.

Hírdetés

Az utóbbi időben a Nyugat és Oroszország viszonya feszültté vált. Vlagyimir Putyin orosz elnök jogilag rögzített garanciákat követelt, amelyek kizárják a NATO további bővítését keleti irányba és fegyverek telepítését Ukrajnába, mert mindez szerinte veszélyezteti Oroszország biztonságát. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és az észak-atlanti szövetség több tagállamának vezetői visszautasították Moszkva e követelését.

A tervek szerint ma kezdődnek tárgyalások az Egyesült Államok és Oroszország között az Ukrajna körül kialakult feszültségről. Moszkva és a NATO képviselői várhatóan szerdán találkoznak, Oroszország az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel pedig csütörtökön folytat tárgyalásokat.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára szerint Oroszország 122 ezer katonát állomásoztat Ukrajna határainak közvetlen közelében.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »