Putyin beszólt az amerikai demokratáknak

Cáfolta az orosz elnök, hogy Moszkva bármilyen formában befolyásolta volna az amerikai elnökválasztás eredményét. „Az amerikai demokraták nemcsak az elnök-, hanem a törvényhozási választásokat is elvesztették, ezért felesleges a kudarcért másokat okolniuk – jelentette ki Vlagyimir Putyin a pénteken Moszkvában mintegy másfél ezer újságíró részvételével megrendezett év végi sajtótájékoztatóján. Úgy vélekedett, hogy az amerikai demokratáknak rendszerszerű problémákkal kell megküzdeniük és meg kell tanulniuk méltósággal veszíteni. Kifejezte készségét a Donald Trump megválasztott republikánus párti amerikai elnökkel való együttműködésre.

Hírdetés

Putyin „teljes támogatásáról” biztosította az Ukrajna és az Európai Unió közötti vízumkényszer eltörlését. Mint fogalmazott, ez a helyes irányba tett lépés, a vízumkényszer fennmaradását pedig a hidegháború örökségének nevezte Európában. Hozzátette, hogy az ukrajnai rendezésről a „normandiai” formátumban – orosz, ukrán, német és francia részvétellel folytatott – tárgyalások nem nagyon hatékonyak, de a folytatásuk mellett foglalt állást. Az MTI beszámolója szerint a sajtóértekezleten Putyin hangot adott abbéli reményének, hogy az orosz–ukrán kapcsolatok normalizálódni fognak.

Az orosz elnök egy lengyel újságíró által feltett kérdés kapcsán Magyarországot is megemlítette. „Erős és önálló partnerre van szükség Európában, érdektelen tárgyalni vele, ha valójában harmadik félhez kell fordulnunk” – idézte az Index Putyint, aki kerülte az Egyesült Államok szó szerinti megemlítését. Szerinte az EU-ban már több, a tagországokra kötelezően érvényes döntés születik Brüsszelben, mint a Szovjetunió idején Moszkvában a 15 tagra vonatkozóan. „Magas fokú a centralizáció, hogy ez jó vagy rossz, azt döntsék el maguk az európaiak.” Putyin szerint érthető, ha például a migráció kapcsán vannak országok, amelyeknek nem tetszenek a brüsszeli döntések. „De ezt Lengyelországnak vagy Magyarországnak nem velünk kell megtárgyalnia, nem is teszik, hanem Brüsszellel.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »