Putyin békefeltételei

Putyin békefeltételei

Ukrajnának semleges, katonai blokkon kívüli és atommentes státuszt kell betöltenie, és végre kell hajtania az ország demilitarizálását és nácitlanítását – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken az orosz külügyminisztérium vezetőségével tartott megbeszélésen Moszkva békefeltételeit ismertetve. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a javaslat ultimátum.

Putyin szerint minden Oroszország elleni nyugati szankciót fel kell oldani. Emellett, mint mondta, nemzetközi szerződésekben kell lefektetni, hogy a Krím, Szevasztopol, a donyecki és a luhanszki régió, valamint Zaporizzsja és Herszon megye Oroszország jogalanya azon határok szerint, ahogy Ukrajna részévé vált. „Természetesen teljes mértékben biztosítani kell az ukrajnai orosz ajkú polgárok jogait, szabadságát és érdekeit” – hangoztatta az orosz államfő egy nappal az Ukrajnáról Svájcban tartandó békekonferencia előtt, amelyre Oroszországot nem hívták meg. „Amint Kijev beleegyezik az eseményeknek a ma javasoltakhoz hasonló menetébe, beleegyezik csapatainak teljes kivonásába a Donyecki Népköztársaságból, a Luhanszki Népköztársaságból, valamint Zaporizzsja és Herszon megyéből, és ténylegesen megkezdi ezt a folyamatot, készek vagyunk haladéktalanul megkezdeni a tárgyalásokat. Amint Kijev kijelenti, hogy készen áll egy ilyen megoldásra, és megkezdi a csapatok tényleges kivonását ezekből a régiókból, valamint hivatalosan is bejelenti a NATO-csatlakozás elutasítását, részünkről azonnal, még abban a percben elhangzik a parancs a tűz beszüntetésére és a tárgyalások megkezdésére” – mondotta Putyin. Szerinte Oroszország ebben az esetben szavatolja az ukrán egységek és alakulatok akadálytalan és biztonságos visszavonulását. Hangsúlyozta: Moszkva kész „akár holnap” tárgyalóasztalhoz ülni.

Hírdetés

Beszédében arra is kitért, hogy 2022 márciusában Oroszország még beleegyezett volna Herszon és Zaporizzsja visszaadásába, de – mint mondta – a népszavazás nyomán ezek a területek már Oroszországhoz tartoznak, és ez a kérdés szóba sem kerülhet. Emlékeztetett arra, hogy Moszkva nyolc éven át nem ismerte el a donyecki és luhanszki „népköztársaságok” függetlenségét, mert meg akart állapodni Ukrajnával.

Az orosz elnök pénteken közölt békejavaslata ultimátum, arról szól, hogy az ő feltételei szerint fejezzék be a háborút, és ez semmiben sem különbözik a korábbi orosz üzenetektől – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Olaszországban az olasz SkyTG24 hírcsatornának nyilatkozva. „Most látjuk, hogy amit Putyin csinál, az a nácizmus újjáélesztése. Ez a nácizmus új hulláma, az orosz nácizmus. Azt akarja, hogy adjuk fel a megszállt területeinket, de szeretné a még nem megszállt területeinket is. Hazánk régióiról beszél, és nem áll szándékában leállni” – mondta Zelenszkij, aki a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G7 csoport csúcstalálkozóján vesz részt Olaszországban. Szerinte ez ugyanaz, mint amit Hitler tett, amikor azt mondta a második világháború idején: „Adjátok nekem Csehszlovákia egy részét, és ezzel minden véget ér.” Az ukrán elnök emlékeztetett arra, hogy akkor azonban Lengyelország és Európa megszállása következett.

Az ukrán külügyminisztérium a honlapján kiadott közleményében jelzésértékűnek nevezte, hogy az orosz javaslat épp a Svájcban megrendezendő globális békecsúcs előestéjén hangzott el, amelyre amúgy Moszkvát nem hívták meg. Kijev szerint Moszkva célja éppen az, hogy megakadályozza a világ vezetőinek részvételét a rendezvényen.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »