Putyin beismerte: gond van

Putyin beismerte: gond van

Oroszország szerint a nyugati országok patthelyzetbe kerültek, ugyanis semmilyen alternatívával nem rendelkeznek az orosz gáz helyettesítésére. Ám azt is elismerte, hogy az orosz üzemanyag- és energiakomplexum problémával küszködik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön az olaj- és gázipar helyzetéről tartott tanácskozást, amely során elmondta: Európában jelenleg nincs észszerű alternatívája az orosz gáznak – számolt be az Interfax-ra hivatkozva az MTI.

Az államfő szerint a nyugati országok próbálkozásai, hogy függetlenítsék magukat az orosz gáztól, kudarcba fulladtak. Elmondása szerint egy ilyen lépés következményei nagyon fájdalmasak lehetnek, és az egész világgazdaságot érintenék. Elmondta:

Egyszerűen most nincs észszerű helyettesítése Európának: nincs szabad gázmennyiség a világpiacon, és az Egyesült Államokból érkező, Európába szállítható áruk sokszorosába kerülnek a fogyasztóknak.

Hírdetés

Az orosz helyzet sem fényes

Az államfő azonban bevallotta, hogy az orosz üzemanyag- és energiakomplexum problémával küszködik, ugyanis a nyugati exportszankciók fennakadást okoztak az iparnak – számolt be a TASZSZ.

Putyin azt javasolta, hogy vitassák meg az olaj- és gázszektor hosszú távú fejlesztési terveit, valamint az üzemanyag- és energiacégek számára a barátságtalan országok lépései miatt felmerülő problémák megoldását.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Oroszország radikálisan növelni kívánja a nemzeti valutában történő fizetések arányát a külkereskedelmi szférában. Az elnök szerint ehhez fel kell készíteni az orosz devizapiacot a rubelben történő exportelszámolásra való átállásra.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »