Putyin az orosz taktikai atomütőerő hadgyakorlatáról: Nincs ebben semmi szokatlan

Putyin az orosz taktikai atomütőerő hadgyakorlatáról: Nincs ebben semmi szokatlan

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön kijelentette, hogy a tervezett orosz hadgyakorlat, amelynek részeként a taktikai atomfegyverek nem éles gyakorlatára is sor kerül, egyáltalán nem szokatlan.

Oroszország hétfőn jelentette be, hogy déli területein hadgyakorlatot tart, amelyen Fehéroszország is részt vesz.

„Semmi rendkívüli nincs ebben, tervezett feladatokról van szó, ez egy gyakorlat”

mondta.

Az orosz védelmi minisztérium azonban hétfőn a taktikai atomfegyverek kezelését, karbantartását és logisztikáját is magába foglaló gyakorlatot a „nyugati vezetők Oroszország elleni provokatív kijelentéseivel és fenyegetéseivel” hozta összefüggésbe.

Hírdetés

Emmanuel Macron francia elnök nemrég ismét megerősítette, hogy nem zárja ki nyugati katonák Ukrajnába küldését, szerinte ez a „kérdés teljesen legitim okból vetődött fel”, arra az esetre, ha Oroszország áttörné a frontvonalat, Kijev pedig kérne ilyen segítséget a Nyugattól.

Ami az orosz gyakorlatot illeti, Putyin jelezte, hogy azon Fehéroroszország is részt vesz. Belaruszba épp tavaly telepítettek az oroszok atomfegyvereket, amelyeket viszont az orosz hadsereg kezeli.

„Ilyen gyakorlatokat rendszeresen tartunk. Ezúttal három fázisban kerül rájuk sor. A második fázisban csatlakoznak hozzájuk fehérorosz kollégáink is”

magyarázta az orosz elnök.

Oroszország és az USA rendelkezik a világon a legtöbb atomfegyverrel, ketten együtt nagyjából 12100 atombombával bírnak, és nukleáris erejük nagyjából paritásban van. (Mivel ennyi atomfegyverrel a világot többször is el lehetne pusztítani, néhányszáz nukleáris fej ide vagy oda nem nagyon számít; megjegyezzük, hogy a jelenleg legnagyobb háborús héjaként viselkedő Franciaországnak mindössze 300 atomfegyvere van – a szerk.)

Körkép.sk, teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »