Putyin- A NATO terjeszkedés kockázata, hogy Európát ismét széttépik

Putyin- A NATO terjeszkedés kockázata, hogy Európát ismét széttépik

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztetett, hogy Európában új fegyverkezési verseny folyik, amelyet az instabilitás és a feszültség vezérel, miközben ragaszkodott ahhoz, hogy hazája készen áll a kontinens országaival való baráti kapcsolatok helyreállítására.

A hamburgi Die Zeit újságban kedden Putyin hangsúlyozta a szovjetek szerepét az európai nemzetek megszabadításában a náci megszállás alól. 

Az elnök tisztelgett a Vörös Hadsereg katonái előtt, 

akik nemcsak védték hazánk függetlenségét és méltóságát, hanem megmentették Európát és a világot is a rabszolgaságtól.

Ezután hozzátette, hogy a Harmadik Birodalom vereségét 

Hitler-ellenes koalíció szövetségeseink, az Ellenállás mozgalom résztvevői és német antifasiszták is követték, akik közelebb hozták közös győzelmünket.

Putyin szerint a hidegháború végének „Európa közös győzelmének” kellett volna lennie , de a földrész egész területén feleslegesen újjáéledtek a feszültségek. 

Az elnök a NATO-t hibáztatta ebben a helyzetben, azzal érvelve, hogy az Egyesült Államok vezette katonai tömb a hidegháború korszakának konfrontációjának „ereklyéje” . 

Kelet felé történő terjeszkedése, az ellenkezések ellenére, bizalmatlanságot és feszültséget táplált a kontinensen – mondta.

Moszkva és a NATO kapcsolatai a Szovjetunió bukása után kezdetben oldottabb lett, és mindkét fél még egy nyilatkozatot is aláírt, fenntartva, hogy „nem tekintik egymást ellenfeleknek”.

Oroszország azonban ragaszkodik hozzá, hogy vállalja, hogy a blokk nem kívánja kiterjeszteni az ország határainak elérését, amelyet 2004-ben törtek meg, amikor a NATO történelmének egyetlen legnagyobb terjeszkedésén ment keresztül, befogadva a balti nemzeteket és számos korábbi keleti országot.

A lépést Putyin stratégiai fenyegetésként említette a Krím 2014-es újbóli visszacsatolásakor mondott beszédében.

„Ráadásul – írta Putyin kedden – „ sok országot mesterségesen választottak a kollektív Nyugat vagy Oroszország mellé.

Hírdetés

” Az elnök a 2014-es ukrajnai eseményeket említette példaként „melynek következménye ennek ez az agresszív politikának”. 

Hozzátette, „az EU aktívan támogatta az alkotmányellenes fegyveres puccsot Ukrajnában”.

Az európai biztonság egész rendszere mára jelentősen leromlott” – figyelmeztetett. 

„A feszültség növekszik, és az új fegyverkezési verseny kockázata valóságossá vált. 

Hiányoljuk az együttműködés által kínált óriási lehetőségeket – annál is fontosabb most, amikor mindannyian közös kihívásokkal nézünk szembe, például a járvánnyal és annak súlyos társadalmi és gazdasági következményeivel. “

Putyin megismételte, hogy „Oroszország támogatja az átfogó partnerség helyreállítását Európa többi részével”, és ismét felvetette 

az együttműködés és a biztonság közös terének gondolatát az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter áprilisban meghívást küldött az EU nemzeteinek, hogy írják alá a Moszkva által támogatott tervet a nagy kontinens valamennyi államának nyitott „nagy eurázsiai partnerség” létrehozására. 

Ezt az egyesülés és az inkluzivitás értékei vezérelnék – mondta.

Kedden a német olvasókhoz intézett felhívásában Putyin elmondta: 

A világ dinamikus hely, új kihívásokkal és fenyegetésekkel néz szembe. Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy a korábbi félreértések, kemény érzések, konfliktusok és hibák terhét viseljük.

Hozzátette, hogy 

közös és vitathatatlan célunk a kontinens biztonságának biztosítása elválasztó vonalak nélkül, az egyenlő együttműködés közös tere és az inkluzív fejlődés Európa és az egész világ jóléte érdekében.

Magyar Tudat

Megosztás

The post Putyin- A NATO terjeszkedés kockázata, hogy Európát ismét széttépik appeared first on Magyar Tudat.


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »