Putyin: a közel-keleti eszkaláció az amerikai politika kudarcának következménye

Putyin: a közel-keleti eszkaláció az amerikai politika kudarcának következménye

2023. 10. 10.

A palesztin-izraeli konfliktus eszkalálódása a közel-keleti rendezés ügyét monopolizálni próbáló amerikai politika kudarcának következménye – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor kedden a Kremlben fogadta Mohammed asz-Szudáni iraki kormányfőt.

“Sajnos a helyzet hirtelen kiéleződésének vagyunk tanúi a Közel-Keleten. Azt hiszem, sokan egyetértenek velem abban, hogy ez szemléletes példája az Egyesült Államok közel-keleti politikája kudarcának, amely megpróbálta monopolizálni a rendezést, de sajnos nem törődött azzal, hogy mindkét fél számára elfogadható kompromisszumokat találjon” – mondta az elnök, aki első alkalommal fejtette ki nyilvánosan álláspontját azt követően, hogy a Hamász megtámadta Izraelt.

Putyin rámutatott, hogy meg kell oldani a szuverén palesztin állam létrehozásának kérdését.

“Az Egyesült Államok mindkét félre nyomást gyakorolt. Hol az egyikre, hol a másikra. De minden alkalommal anélkül, hogy figyelembe vette volna a palesztin nép alapvető érdekeit. Mindenekelőtt arra gondolok, hogy végre kell hajtani az ENSZ Biztonsági Tanácsának a független, szuverén palesztin állam létrehozására vonatkozó határozatait” – hangoztatta az orosz elnök.

Hírdetés

Putyin hangsúlyozta, hogy a palesztin-izraeli konfliktusban a civileknek okozott károkat “minimalizálni kell, és nullára kell csökkenteni”, és a konfliktusban álló összes félnek ehhez kell igazodnia.

Az iraki miniszterelnök szerint a palesztin-izraeli konfliktus súlyosbodása annak következménye, hogy Izrael folyamatosan megsérti a palesztinok jogait, a nemzetközi közösség pedig hallgat, és nem teljesíti a nemzetközileg elismert határozatokból eredő kötelezettségeit.

“Most a palesztin felkelés újabb intifádájának vagyunk tanúi, amelynek során (a palesztin fél) jogsértésének megszüntetését követelik. Egy nyilvánvaló eszkaláció, egy nagyon veszélyes eszkaláció, amelynek következtében békés polgárok veszítik életüket, spontán bombázásokat hajtanak végre, egyebek között polgári célpontok ellen. Mindez a Gázai övezet pusztulásához vezet” – hangsúlyozta Szudáni.

Úgy vélekedett, hogy az arab és muszlim országok, valamint a nagyhatalmak “erkölcsi felelőssége”, hogy “véget vessenek a palesztinok jogai megsértésének és a Gázai övezet blokádjának”.

MTI

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »