Putyin a javunkra billentheti az Olimpia mérlegét

A legutóbbi Orbán–Putyin találkozón szóba került a budapesti Olimpia ügye is. Ám ennél többet egyelőre nem lehet tudni – nem véletlenül.

A budapesti, 2024-es Olimpia ügye szóba került a legutóbbi Orbán–Putyin találkozón – válaszolta korábban Lázár János a Figyelő kérdésére. A lap sportdiplomáciai forrásokra hivatkozva írja, jó oka lehetett a Miniszerelnökséget vezető miniszternek, hogy nem árult el részleteket.

Egy ilyen, 1000 milliárdos üzletnél azonban jobb, ha a kártyákat minél később fedik fel a szereplők, ráadásul az is benne van a pakliban, hogy a Putyin vezette hatalomnak a világpolitika mellett a sport területén is megosztó szerepe van.

Hírdetés

Mint Dénes Ferenc sportközgazdász a lapnak elmondta, Moszkva kiállása egyik pályázó mellett elriaszthat más, befolyásos államokat. Hangsúlyozta, az orosz pártfogás sokat számíthat, de Afrikában és Ázsiában is lehet további támogatókat találni. Továbbá nem szabad elfelejteni, hogy a világpolitikában jelentős szerepet betöltő Egyesült Államok is komoly erővel jelentkezik a sport területén is.

Egyes vélemények szerint a 2024-es ötkarikás játékok rendezési jogáért folyó harc kétszereplős. A magyar főváros mellett Los Angelesnek van a legnagyobb esélye a győzelemre. A sportközgazdász úgy véli, a kimenetel azon múlik, hogy a „közvetítési jogokat birtokló, amerikai NBC-nek mennyire fontos a kaliforniai rendezés”. Amennyiben a tévétársaság inkább a 2028-as rendezvényre koncentrál, akkor komoly az esély a nyári játékok hazai rendezésére.

Ezek után a többi már csak pénz kérdése: a NOB gazdaságos esemény kialakítását tűzte ki célul, azaz az ország lehetőségeivel arányos legyen a a játékok prezentálása. Persze így is hatalmas fejlesztésekre lesz szükség, ötcsillagos szállodákkal nem állunk túl jól, és persze infrastrukturális előrelépés is szükséges.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »