Pusztán a kis különbség miatt nem kérhetnek Vitézyék újraszámolást

Hiába lett nagyon szoros a főpolgármester-választás, és hiába követeli a szavazatok újraszámlálását Vitézy Dávid, aki mindössze 324 vokssal maradt alul Karácsony Gergellyel szemben, a jogszabályok csak nagyon szűk körben engedik a szavazatok újraszámlálását. Kizárólag akkor kerülhet rá sor, ha a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményét törvénysértően állapították meg, illetve, ha az ez alapján benyújtott fellebbezés elbírálása csak a szavazatok újraszámlálása útján lehetséges. Vagyis a kis különbség önmagában nem elegendő, Vitézyéknek konkrét jogsértés gyanújával kell előállniuk.

Hogy pontosak legyenek a számok, az előírás szerint az urnabontást követően legalább kétszer meg kell számolni a szavazólapokat és a szavazatokat. Az ismételt számlálást addig kell folytatni, amíg annak eredménye valamely megelőző számlálás eredményével azonos nem lesz – fogalmaz a választási eljárásról szóló törvény.

Vitézy a kirívóan sok érvénytelen voksra hivatkozva beszélt hétfőre virradó éjszaka az újraszámlálásról. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 24 592 érvénytelen szavazatot találtak a leadott 806 142 szavazólapon, ami mintegy háromszázalékos arányt jelent. Ez nem kirívóan magas, csupán 10 800-zal több, mint a fővárosi listán leadott érvénytelen szavazatok száma, amire magyarázatot jelenthet az is, hogy Magyar Péter, a Tisza Párt listavezetője a voksolás előtt bejelentette: ő maga érvénytelenül fog szavazni a főpolgármester-választáson, és sokan követhették a példáját. De érvénytelenné válhatott egy szavazólap akkor is, ha valaki – akár véletlenül, akár szándékosan – a kihúzott fideszes jelöltre, Szentkirályi Alexandrára tette a voksát.

Hírdetés

Az érvénytelen szavazólapokkal is szigorúan el kell számolniuk a szavazatszámláló bizottságoknak. Ezeket a szavazólapokat külön csoportba kell helyezni, az érvénytelenség okát a szavazólap hátoldalára rá kell vezetni, amit a szavazatszámláló bizottság jelen lévő tagjai alá is írnak. A szavazatszámláló bizottság ezután az érvénytelen szavazólapokat külön csomagolja.

A szavazatok újraszámlálása leghangsúlyosabban a 2002-es országgyűlési választások után merült fel, amikor a Fidesz váratlanul elvesztette a voksolást. Az akkor benyújtott választási kifogásokat azonban mind az Országos Választási Bizottság, mind a Legfelsőbb Bíróság elutasította.

Amikor a bíróság elrendelte az újraszámlálást, akkor valóban nagyon szembetűnő volt a tévedés. A 2018-as parlamenti választáson több szavazókörben is előfordult, hogy a Jobbikra leadott voksokat valamely kamupártnak könyvelték el, a kamupárt nulla szavazatait pedig a Jobbiknak. Az újraszámlálás után kiderült a tévedés, javították a hibát, ám a választás végeredményét ez a száznál alig több voks érdemben nem befolyásolta.

(24)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »