Puskás Öcsi Horthy Kormányzó Úrnál

1990-ig úgyszólván egyáltalán nem, de még a rendszerváltozás után is böcsületes történeti hitelességű kép kevés jelent meg Horthyról és koráról.

De azért jelent meg, elhallgatva defetisták részéről, és rebbenéstelenül folytatva a rágalomáriázást a fene tudja, milyen oldalról.

Ami számomra „váratlan tanulságokkal szolgált”, az a magyar társadalom számottevő részéről, az írásaim fogadtatása volt.

Már a hetenként megjelent sorozatra kapott reakciók is elgondolkodtatóak voltak. Egyfelől még mindig bátorságnak ítélték meg pusztán csak őszinte, tényekre alapozott, tárgyilagos írásaimat, másfelől megkönnyebbülten fölsóhajtva, lelkesedéssel fogadva azokat.

A legérdekesebb visszajelzések a velem egyetértő olvasóimtól a tőlük kapott kiegészítések voltak a kormányzó alakjáról.

Ezek közül most azonban csak egyre hivatkozom, amit történész olvasóm és barátom hozott el.

Ez a Rubiconban megjelent cikk, amelynek voltaképpen nem is Horthy, hanem Puskás Ferenc a hőse.

És jól dokumentálja azt a tényt, hogy Horthy személyisége mélységesen beépült az egészséges magyarok tudatába.

1956 nyarán a kormányzó megtekintette a lisszaboni stadionban a Portugália–Magyarország-futballmeccset.

És most idézem a forrást: „A meccset követő napon jön Puskásnak az az ötlete: ha már itt vagyunk, tegyük tiszteletünket Horthy Miklósnál.”

Hírdetés

A legbolsevistább Rákosi-korszak végén történt, igaz, már az 1954-es „focialista forradalom” után.

De akárhogyan is van, Puskás akciója a szememben az 1956. októberi szabadságharc előszele, így utólag megítélve.

A csapat több tagja megijedt Horthy estorilbeli meglátogatásának a gondolatától is, de néhányan kiutaztak Puskással Estorilba a kormányzót megtisztelendő.

Aki már élt akkor, fölfoghatja Puskás mérhetetlen vagányságát és bátorságát.

Sokszor láttam Puskást focizni, akkor még érdemes volt meccsre járni, s láttam a Népstadionban a magyar–román mérkőzést is, amin Öcsi valami okból lazsált, és a kezdőkör közepén állva csípőre tett kézzel nézte a meccset.

Mire a „béközép” fujjolni kezdett, s azt követelte, fokozzák le az őrnagyot közlegénnyé.

Puskás tűrt egy darabig, majd letolva a nadrágját, 60 ezer néző előtt, csupasz fenekét mutatta a zajongóknak: ezt nyaljátok ki!

Majd elkapva egy labdát, száguldani kezdett, és jobbra-balra döntögetve a román védőket, a kapust is kicselezve, besétált a kapuba labdástól.

Az estorili villa előtt azon tanakodtak: hogyan szólítsák a kormányzót?

Puskás ebben is brillírozott: Miklós bácsit javasolt, amiben a magyar köznép szeretete – és Puskás veleszületett hatalmas intelligenciája – fejeződött ki, írja Szalay Károly.

Magyar Tudat

The post Puskás Öcsi Horthy Kormányzó Úrnál appeared first on Magyar Tudat Nemzeti Hírportál.

Related posts:1944. március 19.: Magyarország megszállása               Németország alaposan felkészült…1929. május 26-án avatták fel a Nemzeti Hősök Országos Emlékkövét Nagyságrendileg hatszázezerre tehető az első világháború hősi halottainak száma, a…A Kormányzó halála 59 éve, 1957-ben halt meg a portugáliai Estorilban vitéz nagybányai…


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »