Puskaporos vita Balatonfűzfőn

Puskaporos vita Balatonfűzfőn

Elmérgesedett a Balatonfűzfőre tervezett, az egykori Nitrokémia Ipartelepek területén épülő lőpor- és lőszergyár körüli vita. A vállalkozó szerint a helyi politika a beruházásával kampányol, miközben a haditechnikai cég múltja sem tisztázott.

A haditechnikai fejlesztésekkel foglalkozó Mil-Exim Kft. honlapján korábban megjelent közlemény szerint a cég közel egymilliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatásban részesült, hogy „világelső, legfejlettebb technológia” alkalmazásával évente ötvenezer tonna hadianyagot hasznosítson és lőszert állítson elő. A hírre először Kepli Lajos országgyűlési képviselő, a Jobbik Balaton Munkacsoportjának vezetője reagált. Közleményében felszólította a kormányt, hogy kizárólag olyan tevékenységet engedélyezzen, amely a helyben élőkre nem jelent, biztonsági kockázatot. Kepli hangsúlyozta, a 2,4 milliárd forintos beruházáshoz a Mil-Exim Kft. a technológiát az Izrael Állam tulajdonában lévő hadiipari vállalattól vásárolná meg, s jelezte, a beruházás nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Hamarosan a civilek is tiltakozni kezdtek. Keil Norbert, a Fűzfő mindenkiért, mindenki Fűzfőért szervezet képviseletében a Népszabadságnak elmondta, „mi, civilek az idegenforgalom felé kormányoznánk a várost”, ráadásul a nehézipari beruházás szerinte terrorveszéllyel fenyeget, ezért a helyi képviselő-testületnél népszavazás kiírását kezdeményezték. Keil Norbert megkeresésünkre elmondta, a lőporgyárban valós veszélyt lát, a Mil-Exim Kft. honlapján közzétett, éves ötvenezer tonnás gyártás ugyanis az iparvárosi időkbe röpítené vissza Balatonfűzfőt.

Hírdetés

Engedélykiadási jog a hatóságnál

– Aki a referendumot kezdeményezte, az önmaga érvényesülését, politikai szándékot kíván támogatni – reagált a civil akcióra Marton Béla polgármester. A független politikus szerint Keil, bár civilnek adja ki magát, valójában sértett politikus, akihez a Jobbik áll közel. A polgármester szerint a balatonfűzfői önkormányzat nincs abban a helyzetben, hogy ellenezze vagy támogassa a beruházást, engedélykiadási joguk ugyanis a hatóságoknak van. Márciusban lakossági fórumot tartottak a gyárról, viszont alig volt érdeklődő. A felmerült aggályok tisztázása miatt azonban hamarosan újabb nyílt vitát tartanak, ezt jövő héten hirdethetik ki.

– Szó sincs évente ötvenezer tonnás gyártásról – ezt már Csala József, a Mil-Exim Kft. vezetője nyilatkozta megkeresésünkre. A honlapjukon megjelent közlemény szerinte hibás, évente ugyanis maximum öt-hatszáz tonnás gyártásra kerülhet sor. Az egykor tüzér honvédként dolgozó Csala hangsúlyozta, a legmodernebb technológiával végzik a gyártást, amiből a lakosság semmit nem érez majd.

A támadások hátterében ráadásul szerinte sértett emberek állhatnak. Zajlik ugyanis per a Mil-Exim Kft. ellen, a korábbi lőszergyár bezárása nem konfliktusoktól mentesen történt. Korábban a Rexpro 21 Kft.-é volt a termelés. Ebben is érdekelt volt Csala, a többségi tulajdon azonban orosz befektetőknél volt. A külföldiek érdektelensége miatt a cég csődbe ment. Csala József kérdésünkre elmondta, a program befejezését a múlt év végére tervezték, megvalósítását azonban a folyamatban lévő perek is lassítják.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »