Pünkösd ünnepe egyházmegyéinkben

Pünkösd ünnepe egyházmegyéinkben

Húsvét után ötven nappal, június 5-én ünnepelték egyházmegyéinkben a Szentlélek eljövetelét és az Egyház születését. Összeállításunkban a pünkösdvasárnap tartott püspöki szertartásokból, bérmálásokból és ünnepi szentmisékből adunk ízelítőt.

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök június 5-én, pünkösdvasárnap, a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban a főplébániáról 27 fiatalt, Nyíregyháza-Örökösföldről tízet és Borbányáról egy felnőttet részesített a bérmálás szentségében.

Palánki Ferenc homíliájában felidézte az evangélium szavait, hogy az apostolok félelmükben zárva tartották az ajtót (ld. Jn 20, 19-23), meg a szívüket is. A zsidóktól féltek, hogy velük is ugyanazt fogják tenni, mint Jézussal. Péter is megtagadta Jézust, amikor megkérdezték tőle, hogy hozzá tartozik-e.

Mi is rejtegetjük az iskolában, a munkahelyen a kereszténységünket, azt, hogy Krisztushoz tartozunk. Sokszor bezárjuk magunkat, magánügyként kezeljük a hitünket, nem szeretünk róla beszélni, nem akarjuk, hogy arról kérdezzenek. Pedig pont ez a lényege a kereszténységünknek, hogy felfogtuk azt a nagy örömet, amelyet a Szentlélek adott, és ezt mindenkivel meg akarjuk osztani, nem szégyelljük, hogy Jézushoz tartozunk, nem fogjuk rejtegetni a kincseinket, a szeretetünket, nem fogunk félni áldozatot hozni az Istenért. Ezért kérjük a Szentlélek kegyelmeit – mondta a püspök, és kérte a szentelendőket, hogy vallják meg hitüket.

„Gyönyörű virágos mezőket látunk mindenfelé. Ha egyetlen virág nincs ott, az már nem ugyanaz a mező. Te ilyen egyetlen virág vagy, amely egyedivé teszi azt a virágos rétet. Csodálatos kincs vagy, akivel a Jóisten megajándékozza ezt a közösséget, ezt a nemzetet.”

A teljes beszámoló és a képgaléria ITT található.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

* * *

Egri Főegyházmegye

Pünkösdvasárnap délelőtt az egri bazilikában Ternyák Csaba érsek mutatott be ünnepi szentmisét és szolgáltatta ki a bérmálás szentségét. Nem is egy, hanem két szertartást tartottak, a bérmálkozók jelentős száma miatt.

Az érsek homíliájában rámutatott, „nagy szükség van arra, hogy zaklatott, ideges világunkban a családok békéjét meg tudjuk őrizni. És hogy legyen mindig valaki, hol egyik, hol a másik, vagy a gyermek, aki a békesség eszköze lesz, amikor a békétlenség fel akarja ütni a fejét. »Békességet hagyok rátok, vegyétek a Szentlelket« – ezek Jézus szavai. És kedves bérmálkozók, az Úr hivatást is ad nektek, keresztény hivatást a mai bérmálásban, hogy ki tudjatok tartani Jézus Krisztus és az ő egyháza iránt. És ad nektek speciális hivatást. Legtöbben közületek arra, hogy egyszer majd mint édesanyák, édesapák Isten munkatársai legyetek az élet továbbadásának szent szolgálatában. Mások talán arra kapnak meghívást, hogy szerzetesek vagy papok legyenek.”

A főpásztor arról is szólt, hogy nagy szükség lenne új papokra. „Éppen a napokban a munkácsi püspök hívott, és kérte, hogy az ottani magyarok számára küldjek papot Ukrajnába. Nagyon kevés a papja, és lehet, hogy éppen a háborús helyzet eredményezi, hogy sokkal többen járnak mostanában templomba. Az emberek talán jobban érzik az igényét annak, hogy megtalálják azt a biztos, igazi kapaszkodót, amely egy ilyen bizonytalan helyzetben, amiben élnek, reményt jelent számukra, és Istenben találják meg.”

A teljes beszámoló ITT olvasható.

Forrás: Egerhírek/Egri Főegyházmegye

Fotó: Vozáry Róbert/Szent István Televízió

* * *

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Erdő Péter bíboros, prímás ünnepi szentmisét celebrált június 5-én, pünkösdvasárnap az esztergomi Nagyboldogasszony és Szent Adalbert-főszékesegyházban, melynek keretében a bérmálás szentségét is kiszolgáltatta.

A karizmák olyan kegyelmi ajándékok, amelyeket azért kapunk, hogy az Egyházat építsük, az Egyház küldetését segítsük általuk. Tehát éppen nem úgy áll a dolog, ahogy régen tréfásan mondták, hogy a fiatalok kibérmálkoznak a vallási életből. Ellenkezőleg, most van itt az ideje annak, hogy a Szentlélek kegyelmével megerősítve, új erővel, új felelősséggel kapcsolódjunk plébániai közösségünk és egész egyházunk életébe – mutatott rá a főpásztor.

Az evangéliumban arról olvastunk, hogy Jézus megígéri a Szentlelket. Szorosan kapcsolódik ez a szeretet parancsához: „Ha szerettek engem, tartsátok meg parancsaimat” – mondja. Ehhez segítségül és mintegy a viszontszeretet jeleként ígéri meg a Szentlelket. Ő egyszerre vigasztaló, mert erőt, örömet ad, de ő az igazság lelke is, aki megtanít minket mindenre, és eszünkbe juttat mindent, amit Krisztus tanított nekünk – világított rá Erdő Péter.

A teljes szentbeszéd ITT olvasható.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Mudrák Attila

* * *

Győri Egyházmegye

Veres András megyéspüspök két ünnepi szentmisét is celebrált a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban június 5-én, pünkösdvasárnap, összesen 199 tanulót részesítve a bérmálás szentségében.

Veres András megyéspüspök homíliájának elején az énekelt zsoltárra utalt, melyben feltárul pünkösd lényege: „Áraszd ránk Lelkedet, Istenünk: újítsd meg a föld színét” (vö. Zsolt 104,30). Ebben a mondatban kifejeződik a mai kor emberének is szíve vágya, hiszen vágyakozunk arra, hogy ez a világ más legyen. Különösen, amikor a gyűlölködésnek, a háborúnak, az erkölcsi káosznak bábeli és szodomai helyzeteit érezzük magunk körül kialakulni – vázolta fel. Ha megvizsgáljuk ezt a helyzetet, rájöhetünk, hogy a legnagyobb bajt az okozza, hogy a szívekből kihűlt a szeretet és ezen már csak a Lélek, Isten Szent Lelke tud változtatni.

A főpásztor felhívta a bérmálkozók figyelmét arra, hogy a Lélek általuk, velük együtt akar tevékenyen cselekedni, változásokat végbevinni a világban. Ehhez azonban el kell sajátítaniuk a Lélek – az irgalmasság és a szeretet – nyelvét.

A teljes beszámoló ITT olvasható.

Hírdetés

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Németh Péter

* * *

Kaposvári Egyházmegye

Június 5-én, pünkösdvasárnap Varga László megyéspüspök mutatott be szentmisét a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban.

A főpásztor három egyszerű dolgot helyezett a jelenlévők és mindannyiunk szeme elé és a szívünkre, melyben katolikus keresztényként újjá kell születnünk ebben az Egyházmegyében.

Újjá kell születnünk a szeretetben. A szeretet új pünkösdjére van szükségünk. Arra a döntésre és elhatározásra, hogy mindig, minden körülmények között a szeretetet válasszuk.

Újjá kell születnünk Isten dicsőítésében és magasztalásában. A legtöbben csak röpimákat mondunk, néhány perc vagy másodperc az, amit Isten imádásával, vagy imával töltünk. Lemerül az életünk. Csodálkozunk, hogy erőtlenek vagyunk, hogy nincs lendület bennünk. Mennyi időt töltünk azzal, aki a legjobban szeret bennünket?

Újjá kell születnünk az evangelizációban, a tanúságtételben. Mikor a tanítványokat betöltötte a Szentlélek, nem tudtak hallgatni Krisztusról. Az életük árán beszéltek és egyetlen tét volt: az életük Krisztusért. Ehhez nem teológiai tanulmányok és képzések kellenek, hanem hitből fakadó, Krisztus iránti szeretet. Ha szeretünk valakit, akkor arról nagyon könnyen, lelkesen és örömmel beszélünk. Leszoktunk a tanúságtételről és nem érdekel bennünket, hogy mi lesz a sorsa a többi embernek. Ha nem beszélünk Krisztusról, akkor nem ismerik meg az igazságot, s minden hazugság oda viszi őket, ahova akarja, s nem ismerik meg az örök életet.

A teljes beszámoló ITT olvasható.

Forrás: Kapovári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

* * *

Miskolci Egyházmegye

Orosz Atanáz megyéspüspök mutatott be ünnepi Szent Liturgiát a miskolc-belvárosi görögkatolikus templomban pünkösd vasárnapján.

Szentbeszédében többek között a székesegyház nemrégiben elkészült új falfestményeiről, a mennybemenetelt és a pünkösdöt ábrázoló ikonokról szólt: „A Szentlélek eljövetele ikonján, érdekes módon, a Szentlélek személyét nem találjuk ábrázolva, igazából csak sugarak látszanak: tizenkét sugár, melyek végén egy-egy lángnyelv látható. A tizenkét apostol mindegyikét megáldja a Szentlélek jelenléte, akinek nincs látható alakja. A lángnyelvek pedig Isten nyelvét jelképezik: a tanítvány, akire leszáll, Isten szavát fogja hirdetni.”

Az ikonkép előterében egy koronás öregember alakja látható, görög nyelven írt felirattal: koszmosz, ami annyit jelent, a világmindenség. Igen, ez a koronás öreg a tavalyi, tavalyelőtti koronavírusos járvánnyal sújtott világmindenséget is képviseli, és ahogy látjuk, körülötte nagy a sötétség – mutatott rá a püspök.

A Szentlélek azért száll le az apostolokra, hogy ők és utódaik továbbadják az isteni nyelv igéit és szavait, hogy tanítsák a nemzeteket, és megkereszteljék őket a Szentháromság Egy Isten nevében – fogalmazott Orosz Atanáz.

A teljes beszámoló ITT olvasható.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

* * *

Pécsi Egyházmegye

Pünkösdvasárnap Felföldi László megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét a pécsi székesegyházban, ahol 27 fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét. Koncelebrált Kajtár Edvárd egyetemi tanár és Berecz Tibor káplán, ifjúsági referens.

Felföldi László megyéspüspök a bérmálkozókhoz, bérmaszülőkhöz és családtagjaikhoz intézett elmélkedésében hangsúlyozta, a bérmálkozás szentségének kiszolgáltatása a közösség ünnepe. Isten úgy teremtett bennünket, úgy alkotta meg szívünket, lelkünket, hogy közösségben éljünk. A főpásztor arra buzdította a fiatalokat, hogy keressék meg életükben azokat az emberi kapcsolatokat, közösségeket, melyekkel Isten gazdagítani és erősíteni akarja őket.

A teljes beszámoló ITT olvasható.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Szamos Zsuzsanna

* * *

Szeged-Csanádi Egyházmegye

A szegedi dómban bemutatott ünnepi szentmisén Kiss-Rigó László megyéspüspök prédikációjában arról beszélt, hogy minden alkalommal, amikor Jézus találkozik az apostolokkal, három dolgot figyelhetünk meg: Jézus békességét, továbbá hogy küldetést ad, valamint sosem hagyja árván az övéit.

Történelmi időkben a keresztények nem úgy köszöntötték egymást, hogy Dicsértessék a Jézus Krisztus!, hanem úgy, hogy Béke veled! Jézus békéjét kívántuk egymásnak, ami nem olyan béke, amelyet meditációval, jógával el tudunk érni magunknak, annál sokkal mélyebb belső békéről van szó. Arról a békéről, amelyet Jézus emberként is megtapasztalt, tökéletes harmonikus kapcsolata volt Istennel, és ezt a békét akkor is meg tudta őrizni, amikor sunyi módon támadták a farizeusok, amikor ostorozták és amikor keresztre szegezték – mutatott rá. A főpásztor rámutatott, ezt a békét kell magunkban őrizni, továbbadni, hiszen így tudjuk a külső békét is megvalósítani, melynek most különös aktualitása van.

A teljes beszámoló ITT található.

Forrás: delmagyar.hu/Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Sándor Judit

* * *

Székesfehérvári Egyházmegye

Székesfehérváron a Szentlélek eljövetelének ünnepén a Prohászka-emléktemplomban tartott pünkösdi szentmisét Spányi Antal püspök, Ugrits Tamás pasztorális helynökkel és Tóth Tamás plébánossal együtt. Az ünnepen a főpásztor a székváros plébániáiról érkező 58 fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét.

A megyéspüspök a jelen levő felnőttekhez is szólt. „Mi is megkaptuk egykor a Szentlelket, de úgy érezzük, az élet nehézségeibe belefáradtunk, nem tudjuk megélni a fiatalkori találkozás tüzét. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy vissza tudjunk térni ahhoz, amit tanítottak nekünk, amit megígértünk Istennek. Higgyünk abban, hogy az a Lélek, aki most megerősíti a fiatalokat, naponta felkínálja nekünk is jelenlétét. Mert a bérmálás szentségének műve ott maradt a lelkünkben. A Lélek tüzét felszíthatjuk magunkban újra, csak rajtunk múlik, milyen életet élünk tovább.”

A teljes beszámoló ITT olvasható.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Kovács Marcell

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »