Puccskísérlet Amerikában? Donald Trump hívei megszállták a Capitoliumot

Puccskísérlet Amerikában? Donald Trump hívei megszállták a Capitoliumot

Példátlan incidensek zajlanak az Egyesült Államokban, ahol Donald Trump szimpatizánsai megostromolták a washingtoni Capitoliumot, az amerikai törvényhozás épületét a hivatalban lévő elnök beszéde után. Joe Biden a történtek nyomán úgy fogalmazott, hogy a „demokrácia ostromállapotban van”, és felszólította a hivatalban lévő elnököt, hogy nyilvánosan ítélje el a történteket.
A képviselőház és a szenátus együttes ülését, amelyen hivatalosan bejegyzik az elektorok Joe Bidenre leadott szavazatát, felfüggesztették. A képviselőket a rendőrség kíséri ki az épületből. A Trump-párti tüntetők berontottak a Capitoliumba, emiatt zárlatot rendeltek el, senki sem mehet se ki, se be.

Hírdetés

Az incidensek nyomán Washington polgármestere kijárási tilalmat vezetett be helyi idő szerint 18 órától reggel 6-ig.

Sajtóbeszámolók szerint a hatóságok könnygázt is bevetettek a több száz, a jelenlegi amerikai elnököt támogató tüntető ellen. Több forrás arról számolt be, hogy lövések is eldördültek a Capitoliumban. Egy nőt mellbe lőttek, állapota állítólag súlyos. Egy tüntető a törvényhozás épületében, az elnöki széken azt harsogta, hogy Trump nyerte a tavaly novemberben rendezett elnökválasztást.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »